Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Tortilla med svensk bläckfisk, syrad silverlök, avokado och pebre är en mexikansk inspirerad rätt. Fråga gärna efter svensk bläckfisk i fiskdisken, använd annars fryst.
Syrad silverlök: Skala och skär löken i tunna ringar. Koka upp ättika, socker och vatten. Häll lagen över löken och låt kallna.
Pebre: Skär ett kryss i tomaterna. Doppa dem hastigt i kokande vatten. Dra av skalet och kärna ur tomaterna. Skär fruktköttet i små tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Hacka persiljan. Blanda alla ingredienser med limesaften. Krydda med salt och peppar. Låt stå i kylen ca 30 min.
Tortillabröd: Värm mjölken till 37°. Blanda samman alla torra ingredienser. Tillsätt mjölk och olja och arbeta till en smidig deg. Låt degen vila under bakduk ca 20 min.
Dela upp degen i åtta bitar och låt dem vila ytterligare ca 10 min under lätt fuktad handduk.
Kavla degbitarna till rundlar, ca 20 cm i diameter. Värm upp en stekpanna med släpplätt-beläggning på medelvärme. Stek tortillabröden 1/2–1 minut på varje sida. Lägg dem under en handduk så att de håller värmen.
Snitta upp bläckfisken. Dra ut bläckpåsen, armarna och alla blanka hinnor. Gnid in bläckfisken med vitlök och droppa över olja. Grilla den i en het grillpanna ca 30 sekunder på varje sida, så att den får fin grillyta.
Skär bläckfisken i strimlor. Krydda med salt och peppar och häll över limesaft.
Tortilla med svensk bläckfisk, syrad silverlök, avokado och pebre Hetta upp oljan till 170°. Fritera majskornen tills de är gyllene och krispiga. Lyft upp och låt dem rinna av på hushållspapper. Krydda med salt.
Servera bläskfisken i tortillabröden med syrad lök, pebre, friterad majs, avokado, sallad och koriander.