Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tortilla med kryddsotad oxfilé, tomat- och majssalsa och chilimajonnäs

Tortilla med kryddsotad oxfilé, tomat- och majssalsa och chilimajonnäs är en festlig rätt. Här har både chili och oxfilé sotats för att få en fin liten beska. Chilimajonnäsen kan göras dagen före servering.

Tortilla med kryddsotad oxfilé, tomat- och majssalsa och chilimajonnäsTortilla med kryddsotad oxfilé, tomat- och majssalsa och chilimajonnäsTortilla med kryddsotad oxfilé, tomat- och majssalsa och chilimajonnäs
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4oxfilémedaljonger- (à 130 g)
  • 100 gsalladskål
  • 0,5 tskkumminfrö- krossat
  • 1 tskanisfrö- mortlade
  • 0,5 mskrosmarin- finhackad
  • 0,5 tskchiliflakes
  • 2 krmsvartpeppar- grovmald
  • 3 krmsalt
  • 12tortillabröd- små
  • 1 krukakoriander

Tomat- och majssalsa

  • 1tomat
  • 1lime
  • 150 gmajskorn
  • 2 mskkoriander- finhackad
  • 2 krmsalt

Sotad chilimajonnäs, till 2 1/2 dl

  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 2äggulor
  • 1 tskdijonsenap
  • 2 tskäppelcidervinäger
  • 2 dlrapsolja
  • 0,5 tsksalt

Gör så här

  1. Salsa: Fintärna tomaten. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda samtliga ingredienser.

  2. Sotad chilimajonnäs: Värm en gjutjärnspanna eller grillpanna till högsta temperatur. Lägg ner chilin och sota den runtom ca 5 min tills den fått en sotad yta. Finstrimla chilin och lägg den i en matberedare tillsammans med äggulor, senap, vinäger och salt. Starta mixern och tillsätt oljan sakta. Mixa till en slät majonnäs.

  3. Finstrimla salladskålen. Blanda kryddorna och gnid in dem i oxfilémedaljongerna. Värm en gjutjärnspanna eller en grillpanna till högsta temperatur. Sota oxfilén ca 2 min på varje sida. Lägg köttet på en skärbräda och låt det vila ca 5 min. Skär köttet i skivor.

  4. Servera oxfilén med tortillabröd, koriander, salladskål, salsa och chilimajonnäs.

Vad tyckte du om receptet?