Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Torskrygg med potatispuré, savojkål och champagnesås

Torskrygg med potatispuré, savojkål och champagnesås är festlig nyårsmat. Torskryggen kan bytas ut mot sejrygg. Milda fina smaker där varje råvara får komma till sin rätt.

Torskrygg med potatispuré, savojkål och champagnesås
Torskrygg med potatispuré, savojkål och champagnesås
Torskrygg med potatispuré, savojkål och champagnesås
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1,2 kgtorskrygg- MSC- eller ASC-märkt
  • 1 lvatten
  • 1 dlsalt
  • 50 gsmör

Potatispuré

  • 1,2 kgpotatis- mjölig
  • 2 dlmjölk
  • 2 dlvispgrädde
  • 100 gsmör
  • 2 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Sås

  • 3schalottenlökar
  • 1 msksmör
  • 4 dlvatten- + 1/2 dl
  • 2,5 dlchampagne- + 1 dl  eller mousserande vin
  • 2,5 mskfiskfond- konc
  • 3 mskvetemjöl
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 krmsalt

Kål

  • 400 gsavojkål
  • 150 gsockerärter
  • 2 msksmör

Gör så här

  1. Skär torsken i åtta bitar. Blanda vatten och salt i en bunke. Rör tills saltet lösts upp. Lägg torskbitarna i lagen och rimma i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 150°.

  2. Puré: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av potatisen och pressa med potatispress ner i kastrullen. Vispa potatisen med mjölk, grädde och smör till en slät puré. Krydda med salt och peppar.

  3. Sås: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt 4 dl vatten, 2 ½ dl champagne och fond. Koka ihop tills hälften återstår.

  4. Kål: Strimla kål och sockerärter. Förväll dem ca 1 minut i kokande lättsaltat vatten. Häll av och skölj i kallt vatten. Fräs snabbt i smör strax före servering. Krydda med salt och peppar.

  5. Ta upp och torka fisken på hushållspapper. Bryn den i smör i en stekpanna och lägg den sedan i en ugnssäker form. Stek fisken mitt i ugnen ca 15 min, till 52–54° innertemperatur.

  6. Red av såsen med mjöl utblandat med vatten. Låt koka ca 3 min. Tillsätt ytterligare 1 dl champagne och grädde och låt såsen bli varm. Krydda med salt. Mixa till en skummig sås med mixerstav.

  7. Servera fisken tillsammans med puré, kål och sås.

Vad tyckte du om receptet?