Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Torskrygg med ljummen skaldjurssallad och potatismos

Recept på torskrygg med ljummen skaldjurssallad och potatismos. Fonden och såsen kan göras dagen före servering. Ställ in skaldjuren direkt i kylen.

Torskrygg med ljummen skaldjurssallad och potatismos
Torskrygg med ljummen skaldjurssallad och potatismos
Torskrygg med ljummen skaldjurssallad och potatismos
Foto: Charlie Drevstam

Torskrygg

  • 1,5 kgtorskrygg- (MSC- eller Kravmärkt)
  • 2 tsksalt
  • 8havskräftor
  • 500 gräkor med skal
  • 34späda morötter- (200 g)
  • 150 gsockerärter
  • 2 msksmör
  • 1 dldill- repad, ca

Sås

  • skal av havskräftor och räkor
  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta- skalad
  • 2 mskrapsolja
  • 2 msktomatpuré
  • 3 dlvitt vin- torrt
  • 1 lvatten- ca
  • 3 dlvispgrädde
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)

Potatismos

  • 1,5 kgmjölig potatis- gärna Snöboll
  • 3 dlmjölk
  • 50 gsmör
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Skala havskräftor och räkor, ställ i kylen. Skölj och grovhacka skalen. Skala och hacka lök och vitlök.

  2. Rosta skalen i olja i en stor gryta ca 5 min, rör om under tiden så att det inte bränns vid. Tillsätt lök och vitlök och rosta ytterligare ca 5 min. Tillsätt tomatpuré mot slutet. Häll på vin och vatten så att det knappt täcker. Låt sjuda utan lock ca 20 min.

  3. Sila av skalen och kasta bort. Häll fonden i en ny gryta och koka ihop tills ca 4 dl återstår. Tillsätt vispgrädden och koka ihop tills ca 5 dl återstår. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.

  4. Mos: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna av. Pressa potatisen. Koka upp mjölk och smör och vispa ner blandningen i potatisen. Krydda med salt och peppar.

  5. Sätt ugnen på 150 grader. Skär fisken i 8 bitar och lägg i en ugnssäker form med bakplåtspapper. Salta fisken och låt ligga ca 10 min. Sätt in fisken mitt i ugnen och stek ca 30 min, tills innertemperaturen är ca 55 grader.

  6. Skaldjurssallad:  Skala morötterna och skär dem i strimlor. Strimla sockerärterna.  Förväll grönsakerna i lättsaltat vatten ca 3 min.  Fräs räkor och havskräftor hastigt i smör. Blanda ner grönsakerna. Vänd ner dillen.

  7. Servera torsken med skaldjurssallad, sås och potatismos.

Vad tyckte du om receptet?