Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Torskrygg med broccolicrème, vitvinssås och citronmarinerade grönsaker

Torskrygg med broccolicrème, vitvinssås och citronmarinerade grönsaker ät lyxig fredagsmat. Spara smöret som du brynt torsken i, det är gott att skeda över fisken vid servering.

Torskrygg med broccolicrème, vitvinssås och citronmarinerade grönsaker
Torskrygg med broccolicrème, vitvinssås och citronmarinerade grönsaker
Torskrygg med broccolicrème, vitvinssås och citronmarinerade grönsaker
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 gtorskrygg
  • 1 tsksalt

Sås

  • 1schalottenlök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1morot
  • 1 msksmör
  • 4persiljestjälkar
  • 3 dlvitt vin- torrt
  • 1 dlvispgrädde
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Grönsaker

  • 300 gmorötter- gärna i olika färger
  • 150 gsockerärter
  • 4broccolibuketter
  • 2 mskcitron- pressad
  • 2 krmsalt

Rökt broccolicrème

  • 2broccolistånd- (550 g)
  • 25 gsmör
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 mskböcklingpastej

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Strö salt på fisken och låt ligga ca 30 min.

  2. Sås: Skala och hacka lök, vitlök och morot. Fräs lök, morot och persiljestjälkar i smör ca 3 min. Tillsätt vin och grädde. Låt koka tills ca 2 dl återstår. Sila. Smaka av med salt och peppar.

  3. Grönsaker: Skala morötterna och hyvla dem i tunna skivor, ­gärna på mandolin. Ansa socker­ärterna och skär dem i tunna ­strimlor. Skär broccolibuketterna i tunna skivor. Blanda grönsakerna i en skål och tillsätt citronsaft och salt.

  4. Broccolikräm: Dela broccolin i mindre buketter. Skär stjälken i skivor. Koka broccolin mjuk i lättsaltat vatten ca 5 min. Mixa till en slät puré med smöret. Smaka av med salt, peppar och ­böcklingpastej.

  5. Sätt ugnen på 150°. Bryn fisken i smör i en stekpanna ca 1 minut på varje sida. Lägg över i en ­ugnssäker form och stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58°.

  6. Servera fisken med broccoli-crème, vitvinssås och citron­marinerade grönsaker. Garnera med kryddkrasse

Vad tyckte du om receptet?