Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Torskrygg "Florentine" med spenat

Gratäng är ett fantastiskt sätt att laga mat - allt i samma form, enkelt att förbereda och perfekt att göra till många.

Torskrygg "Florentine" med spenat
Torskrygg "Florentine" med spenat
Torskrygg "Florentine" med spenat
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 700 gtorskrygg
  • havssalt och vitpeppar ur kvarn

Duschesse

  • 700 gmjölig potatis
  • 2äggulor
  • 50 gsmör
  • 3 mskrapsolja
  • 1 krmmuskot- riven
  • havssalt och vitpeppar ur kvarn

Citron- och spenatbéchamel

  • 50 gsmör
  • 1schalottenlök- finhackad
  • 3 mskvetemjöl
  • 5 dlmjölk
  • 250 gbladspenat
  • 100 gmascarpone
  • 2 tskcitron- rivet skal + saften från 1 citron
  • 50 gvästerbottensost- riven
  • salt
  • vitpeppar- från kvarn

Gör så här

  1. Duschesse: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke.

  2. Rör ner äggulor, smör i klickar och olja. Smaksätt med muskot och salt och peppar. Låt moset svalna.

  3. Gratäng: Värm ugnen till 220 grader.

  4. Spritsa moset i fina toppar runt kanten på en ugnsform.

  5. Dela fisken i fyra bitar och lägg dem i formen. Salta och peppra.

  6. Smält smöret till såsen i en kastrull tillsammans med schalottenlöken. Blanda ner mjölet och låt det bubbla i ett par minuter. Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda i 6–8 minuter. Vänd ner spenat och mascarpone och smaksätt med citronskal, citronsaft, salt och peppar.

  7. Täck fisken med såsen och strö ost över alltihop.

  8. Gratinera i 20–25 minuter, tills gratängen har fin färg och fisken är färdig.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur boken "Tinas kök" av Tina Nordström (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Recept från Mitt kök