Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Torsk med gräslökssås och ångad broccolisallad

En lyxig men enkel rätt! Välj den fisk som är bäst för dagen eller plånboken, det går bra med i princip vilken fisk som helst. Har du ingen ånginsats så går det bra att även koka broccolin i saltat vatten.

Torsk med gräslökssås och ångad broccolisallad
Torsk med gräslökssås och ångad broccolisallad
Torsk med gräslökssås och ångad broccolisallad
Torsk med gräslökssås och ångad broccolisallad Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 gtorskfilé- (KRAV- eller MSC-märkt) eller annan vit fisk
  • 1citron
  • 1bananschalottenlök
  • 250 gbroccoli
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1fiskbuljongtärning
  • 1 krukagräslök
  • olivolja
  • smör
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • flingsalt

Tillbehör

  • ris- eller pressad potatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 2 msk saft. Skala och finhacka löken.

  2. Lägg fisken i en smord ugnssäker form och krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Strö över löken. Ringla över citronsaft och häll på 1 dl vatten. Klicka över 2 msk smör. Tillaga fisken mitt i ugnen i ca 10 min tills den är nätt och jämnt genomkokt.

  3. Skär broccolin i små buketter. Skala stammen och skär den i skivor. Lägg broccolin i en ånginsats och ånga i 1–2 min tills den har ett lätt tuggmotstånd. Vänd ihop broccolin med 1 msk olja. Strö över citronskalet och 1 krm flingsalt.

  4. Häll över skyn som bildats från fisken i en liten kastrull. Vispa i crème fraiche och buljongtärning och låt -såsen sjuda i ca 5 min.

  5. Finstrimla gräslöken och rör ner den i såsen. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Häll såsen över fisken.

  6. Servera fisken med broccolisallad, ris eller pressad potatis.

Vad tyckte du om receptet?