Råvaruskola – äpplen
Svenska äpplen mognar långsammare eftersom vi har stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Det gör smaken mustigare och skalen tunnare. I Sverige finns över 200 kända äppelsorter, och många av dem är nya.
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på torkade äppelchips. Lätt att göra om man har en mandolin och varmluftsugn. Trevlig present i en fin cellofanpåse. Torka inte mer än två plåtar åt gången.
Sätt ugnen på 125°, gärna varmluft. Smörj två bakplåtspapper med rapsolja. Skär äpplena i riktigt tunna skivor, skal och kärnhus kan vara kvar.
Pressa över citronsaften och lägg skivorna på bakplåtspappren.
Sikta över florsockret, eventuellt blandat med kanel. Torka chipsen mitt i ugnen 45 min–1 timme.
Svenska äpplen mognar långsammare eftersom vi har stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Det gör smaken mustigare och skalen tunnare. I Sverige finns över 200 kända äppelsorter, och många av dem är nya.