Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tonkamadeleiner med lönnsirap

Tonkamadeleiner med lönnsirap är en ljuv och lätt kaka som bör ätas nybakad. Traditionellt görs den i snäckformade plåtar, men den blir en perfekt munsbit i en liten silikonform.

Tonkamadeleiner med lönnsirap
Tonkamadeleiner med lönnsirap
Tonkamadeleiner med lönnsirap
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 1tonkaböna
  • 1,75 dlströsocker
  • 4ägg
  • 0,5citron
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver

Pensling

  • lönnsirap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt svalna. Pensla madeleineformarna med lite av smöret.

  2. Riv tonkabönan fint på ett zestjärn. Blanda tonkaböna, socker och ägg och vispa fluffigt. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv det yttersta skalet.

  3. Tillsätt citronskal och smör till äggvispet och rör ihop. Sikta i mjölet, blandat med bakpulver.

  4. Fyll formarna till ¾ med smet och grädda mitt i ugnen 15–20 min. Ta ut kakorna och låt svalna på galler. Pensla med lönnsirap precis före servering.

Vad tyckte du om receptet?