Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Tonfisktataki, halstrad tonfisk på japanskt sätt, med nudlar i kokos- och misobuljong där tonfisken kommer till sin rätt med asiatiska tillbehör. Tänk på att köpa pinfärsk fisk och att inte översteka. Den är perfekt när kärnan fortfarande är rå.
Tataki innebär att fisken snabbsteks på ytan men fortfarande har en rå kärna - en festlig, snabbgjord rätt. Man kan göra fisken i förväg, den ska inte vara varm. Nu finns MSC-märkt tonfisk att köpa, men rätten blir minst lika god med lax.
Skär fisken i fyra bitar, först på längden och sedan mitt itu till fyra smala bitar.
Blanda sesamfrön och chiliflakes. Gnid in tonfiskbitarna med sesamolja och rulla sedan i sesamblandningen. Krydda med flingsalt.
Bryn bitarna i olja i het panna, 20–30 sekunder på varje sida. Lägg upp på fat.
Vispa ihop vatten, kokosmjölk, 4 msk misopasta, 4 msk soja och limeblad i en kastrull. Småkoka ca 5 min.
Lägg nudlarna i buljongen och koka tills de blir mjuka, ca 5 min.
Skiva gurkan tunt, gärna på mandolin. Finstrimla sockerärterna och lägg en i skål. Blanda sallad, limesaft, 1 msk soja och olja.
Skär tonfisken i ca 1 cm tjocka skivor. Fördela nudlarna med lite kokosbuljong i djupa tallrikar. Toppa med örter, sallad och tonfisk