Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tomatterrin med basilikakräm

Tomatterrin med basilikakrämTomatterrin med basilikakrämTomatterrin med basilikakräm
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 kgtomater- cirka av olika sorter
  • 1schalottenlök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1,5 dltomatjuice- silad från tomaterna
  • salt- svartpeppar
  • 1 msktomatketchup
  • 4gelatinblad
  • 10basilikablad

Kräm

  • 2 dlsmetana
  • 1 tskakaciahonung
  • 15basilikablad
  • salt- peppar
  • mozzarella- i bitar
  • pumpakärnor- pinje- och
  • machesallad
  • basilikablad
  • olivolja
  • svartpeppar
  • tärningartomatjuicegelé

Gör så här

  1. Skär ett kryss i tomaterna med en kniv. Koka upp vatten i en gryta och skålla tomaterna cirka 30 sekunder. Ta upp med hålslev och spola eventuellt av dem med kallt vatten. Ta bort skalet.

  2. Dela tomaterna i klyftor. Ta bort inkråm med kärnor och lägg i ett durkslag. Lägg tomatköttet i en skål för sig. Låt inkråmet rinna av och spara tomatjuicen.

  3. Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Skala och hacka lök och vitlök. Koka upp löken med 1 1/2 dl av tomatjuicen. Smaka av med salt, svartpeppar och ketchup. Låt de urkramade gelatinbladen smälta i juicen.

  4. Vänd ner tomatkött och plockade basilikablad i juicen. Lägg över allt i en liten form, ca 15 x 15 centimeter. Tryck ner blandningen med en sked och häll av och spara juicen. Ställ kallt i kylen, minst 2 timmar. Låt juicen stelna i en annan form.

  5. Mixa smetana och basilika-blad i en skål med mixerstaven, tills krämen blir fluffig och tjock. Smaka av med honung, salt och peppar.

  6. Lossa terrinen från formen. Skär terrinen i kuber och lägg upp med mâchesallat, mozzarella, rostade pinje- och pumpakärnor och basilika-kräm. Toppa med basilikablad, svartpeppar och tärningar av tomatjuicegelé.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök