Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tomatströmming

Det här är en variation på den klassiska kräftströmmingen.

TomatströmmingTomatströmmingTomatströmming
Thomas Carlén

Ingredienser

  • 600 gströmmingfiléer
  • 2 stschalottenlökar
  • 1 stvitlöksklyfta
  • 150200 glagrad prästost- gärna 24 månader
  • 3 msksherryvinäger
  • 2 mskolivolja
  • 1 burkkrossade tomater
  • 1 nypaströsocker
  • 3 msksherry
  • salt
  • peppar från kvarn

Garnityr

  • 1 strödlök
  • 1 stvitlöksklyfta
  • 250 gcocktailtomater
  • 3 stsalladslökar
  • 50 gkalamataoliver
  • 1 stsaft från citron
  • 1 tskströsocker
  • smör- eller olivolja till stekning
  • 0,5 dlpepparrot- riven
  • peppar från kvarn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka schalottenlöken. Skala och skiva vitlöken tunt. Skär osten i stavar.

  2. Lägg ut strömmingsfiléerna med skinnsidan nedåt på en skärbräda av plast. Salta och peppra lätt.

  3. Rulla in en oststav i varje filé. Lägg rullarna i en smord ugnssäker form.

  4. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en panna i 2–3 minuter. Tillsätt sherryvinäger och låt koka in någon minut. Tillsätt krossade tomater, sherry och en nypa socker. Låt allt koka i 2–3 minuter. Fördela fräset på strömmingen. Gratinera i mitten av ugnen cirka 15 minuter, tills ytan fått lite färg.

  5. Förbered under tiden garnityret. Skala och grovhacka rödlöken och vitlöken. Halvera cocktailtomaterna. Skär salladslöken grovt och kärna ur oliverna.

  6. Hetta upp en panna och fräs alla ingredienser utom pepparroten så att allt blir genomvarmt, inte mer. Rör ner pepparroten.

  7. Servera gärna strömmingsrullarna på rågbröd med garnityret vackert ovanpå, gärna med en Aalborgs Taffel Akvavit som matchande snaps..

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök