Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tomatsoppa med vitlöksbröd

En smakrik soppklassiker serverad med vitlöksdoftande bröd.

Tomatsoppa med vitlöksbröd
Tomatsoppa med vitlöksbröd
Tomatsoppa med vitlöksbröd
Tomatsoppa med vitlöksbröd Foto: Skovdal & Skovdal

Tomatsoppa med vitlöksbröd

  • 250 gtomater
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 mskolivolja
  • 500 gpasserade tomater
  • 2 dlvatten
  • 0,5 dlbasilika- hackad
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • basilikablad

Vitlöksbröd

  • 1vitlök
  • 2 mskolivolja
  • 1ciabatta- eller baguette
  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 2 mskpersilja- hackad
  • 2 dlparmesan- riven

Gör så här

  1. Vitlöksbröd: Sätt ugnen på 275 grader. Halvera vitlöken med skalet på. Stek den med snittytan nedåt i olja i en stekpanna på svag värme tills löken mjuknat, ca 10 min. Skär brödet i skivor men inte helt igenom. Blanda smör och persilja.

  2. Tryck ut vitlöksklyftorna ur skalen och mosa dem lätt med en kniv. Blanda vitlök och persiljesmör. Fördela smöret i skårorna i brödet.

  3. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper och strö över osten. Gratinera brödet mitt i ugnen ca 5 min.

  4. Tomatsoppa: Tärna tomaterna. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Fräs tomater, chili och vitlök i 1 msk olja i en gryta ca 3 min. Tillsätt passerade tomater och vatten och låt koka utan lock ca 5 min. Blanda i basilikan och krydda med salt och peppar.

  5. Häll upp soppan och droppa över 1 msk olja. Garnera med basilika och servera med vitlöksbröd.

Vad tyckte du om receptet?