Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tomatpaj med ricotta och parmesan

Den här pajen får extra krämighet av ricotta i äggstanningen. Tomaterna blir söta och goda när de ugnsbakas och kalamataoliverna bryter av med lite sälta.

Tomatpaj med ricotta och parmesan
Tomatpaj med ricotta och parmesan
Tomatpaj med ricotta och parmesan
Tomatpaj med ricotta och parmesan. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 2 dlfullkornsvetemjöl
  • 1,5 dlgrahamsmjöl
  • 1 krmsalt
  • 2 mskvatten- kallt

Pensling

  • 1ägg

Fyllning

  • 250 gsmåtomater
  • 100 gparmesanost
  • 200 gricottaost
  • 3ägg
  • 3 dlmjölk
  • 1 krmsalt
  • 2 mskbasilika- hackad
  • 12kalamataoliver- utan kärnor

Salladsdressing

  • 50 gparmesanost
  • 3 mskbasilika- hackad
  • 0,5 dlolivolja
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 1 mskvatten
  • 1 krmsalt

Sallad

  • 1 påseminimozzarellaostar- (150 g)
  • 100 gsugar snaps
  • 65 grucola
  • 1 dlbelugalinser- kokta

Gör så här

  1. Mixa ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och -arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform, ca 23 x 23 cm. Tryck ut degen runt formens kanter och skär bort överbliven deg. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in formen i frysen i ca 20 min för att förhindra att degen glider ner vid gräddning.  Sätt ugnen på 200°.

  3. Pensla pajskalet med uppvispat ägg. Förgrädda det mitt i ugnen i ca 15 min. Sänk ugnsvärmen till 175°.

  4. Fyllning: Skiva tomaterna. Riv parmesanosten. Vispa ihop ricotta, ägg, mjölk och salt. Tillsätt parmesanost och basilika.

  5. Häll äggstanningen i pajskalet och lägg på tomater och oliver. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min, tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stannat.

  6. Salladsdressing: Riv parmesan-osten. Blanda parmesan, basilika, olja, vinäger, vatten och salt i en liten mixer och mixa ihop till en dressing.

  7. Sallad: Låt mozzarellaosten rinna av. Strimla sugar snapsen. Blanda ihop mozzarella, sugar snaps, rucola och linser med dressingen.

Vad tyckte du om receptet?