Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tomatgratinerade musslor, sojamajonnäs och musselcappuccino

Tomatgratinerade musslor toppade med mandel och panko, och som serveras med sojamajonäs och en liten cappuccino av buljongen. Så gott!

Tomatgratinerade musslor, sojamajonnäs och musselcappuccino
Tomatgratinerade musslor, sojamajonnäs och musselcappuccino
Tomatgratinerade musslor, sojamajonnäs och musselcappuccino
THOMAS CARLéN

Ingredienser

  • 1 kgblåmusslor
  • 2schalottenlökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 mskrapsolja
  • 3persiljestjälkar
  • 5vitpepparkorn
  • 1 dlvitt vin- torrt

Tomatconcassé

  • 1schalottenlök
  • 3plommontomater
  • 0,25fänkål
  • 2 mskolivolja
  • salt
  • peppar
  • socker

Till gratinering

  • 0,5 dlmandelspån
  • 0,5 dlpanko

Sojamajonnäs

  • 1 dlmajonnäs
  • 1 tskjapansk soja

Cappuccino

  • 1musselbuljong- cirka 1/2 dl
  • 1 dlmatlagningsgrädde
  • 1 dlmjölk
  • salt- peppar

Till garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Musslor: Kontrollera första att musslorna är hela och sluter skalsköldarna om man knackar dem i köksbänken. Om inte - kasta dem! Borsta och skölj musslorna i kallt vatten, låt rinna av i ett durkslag.

  2. Skala, grovhacka och fräs lök och vitlök i en stor gryta med olja, 3 minuter. Tillsätt persiljestjälkar, vitpeppar och vitt vin. Låt koka upp under lock. Lägg ner musslorna i grytan och skaka om med locket på, då och då, under tiden musslorna ångkokas. Det tar cirka 5 minuter, då har musslorna öppnat sig. Är det några musslor som inte öppnats sig - kasta dem.

  3. Ta upp musslorna med hålslev och spara buljongen. Dela musslorna och lägg skalhalvor med musslor i en ugnsfast form.

  4. Tomatconcassé: Sätt ugnen på grill 225 grader. Skala schalottenlöken och dela tomaterna. Mixa lök tomater och bitar av fänkål i matberedaren tills de är finhackade, men inte mer. Fräs grönsakerna i en kastrull med olja och koka ihop till tjockare konsistens. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Fördela över musslorna.

  5. Krossa mandelspånen i en mortel och blanda med panko och strö över. Gratinera högt upp i ugnen under grillelementet strax innan serveringen, cirka 4 minuter.

  6. Sojamajonnäs: Blanda majonnäs och japansk soja och servera till musslorna.

  7. Cappuccino: Sila musselbuljongen i en kastrull. Tillsätt grädde och koka upp. Tillsätt mjölk och värm upp, men koka inte. Smaka av med salt och peppar.

  8. Mixa upp ett skum med mixerstaven. Servera i små koppar. Garnera med timjan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök