Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tomatfoccacia med medelhavssmak

Tomatfoccacia med medelhavssmakTomatfoccacia med medelhavssmakTomatfoccacia med medelhavssmak
MARTIN SKREDSVIK

Ingredienser

  • 1 satsgrunddeg

Tomatsås

  • 2 dltomater- cirka hackade eller krossade tomater på burk
  • 2 mskolivolja
  • 1 msksirap- eller honung
  • 1 msktimjan
  • 1 mskbasilika- kryddorna kan bytas ut mot 2 msk franska örter eller liknande
  • 1 dlsoltorkade tomater
  • flingsalt- till utbakning
  • olivolja- till utbakning

Garnering

  • basilika- färsk
  • soltorkade tomater

Gör så här

  1. Gör grunddegen.

  2. Medan den jäser gör tomatsåsen.

  3. Finhacka tomaterna och blanda tillsammans med olja, sirap och kryddorna i en kastrull. Låt det koka upp och sänk värmen så att tomaterna får stå och sjuda under 5-6 minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt såsen svalna. Tillsätt nästan alla hackade soltorkade tomater i tomatsåsen. Spara resten till garnering.

  4. Förbered under tiden en plåt med bakplåtspapper.

  5. När degen jäst klart och tomatsåsen är cirka 37 grader blanda samman deg och sås. Det blir ganska kladdigt men rör om några varv. Den blir fint marmorerad. Häll ut degen på plåten med bakplåtspapper. Tryck ut den ordentligt och låt den jäsa under bakduk i ca 40 minuter eller tills den rest sig fint. Sätt fingrarna i degen och gör ett mönster av hål här och där.

  6. Sätt ugnen på 200 grader.

  7. Ringla olivolja och strö flingsalt över degen. Grädda det mitt i ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg.

  8. Låt brödet svalna under handduk. Det är allra godast om det serveras samma dag det bakats. När det svalnat strö över basilika och soltorkade tomater.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök