Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tomatbakelse med getost

Tomatbakelse med getostTomatbakelse med getostTomatbakelse med getost

Ingredienser

  • 2smördegsplattor- frysta, 9x18
  • 6tomater- solmogna
  • 1 dlströsocker
  • 1 dltorr sherry
  • 1 dlvatten
  • 1 krmsalt
  • 1 msksmör
  • 0,5 dlgetost- grovriven, hård

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Tina smördegen. Skär ett litet kryss i toppen på tomaterna. Skålla dem 1/2 minut i kokande vatten och dra av skalet. Halvera dem på längden och gröp ur kärnorna med en liten sked.

  2. Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Dra kastrullen från plattan.

  3. Tillsätt sherry, vatten och salt. Sänk värmen. Värm försiktigt tills sockret löst sig. Rör i smöret.

  4. Häll sockerlösningen i en ugnssäker form, som är ca 20x30 cm. Lägg i tomathalvorna med den kupade sidan neråt, som små båtar. Baka tomaterna i mitten av ugnen 15 minuter.

  5. Kavla ut smördegsplattorna till 12x18 cm. Dela varje platta i sex fyrkanter à 6x6 cm. Lägg en smördegsplatta på varje tomathalva. Grädda ytterligare 15 minuter, tills smördegen är vackert gyllenbrun.

  6. Ta formen ur ugnen, låt stå några minuter. Häll lagen som finns i formen i en kastrull och koka ihop den tills 1/2 dl återstår. Grovriv getosten.

  7. Vänd försiktigt på bakelserna och lägg upp på serveringsfat. Droppa den reducerade sockerlagen över och strö på osten.

Vad tyckte du om receptet?