Vad är tomahawk?
En tomahawk är entrecôte med långt ben. Köttdetaljen har fått sitt namn
efter stridsyxan som har använts av Amerikas ursprungsbefolkning. Tomahawk är mycket mör med insprängt fett, vilket gör att den lämpar sig bra att grilla eller steka. Med rätt teknik, koncentration och noggrannhet får den fin grillad yta och blir perfekt saftigt kött rakt igenom.
En tomahawk bör ha en tjocklek på 5 cm och väga 1,2–1.4 kilo. Den räcker till cirka sex personer när den äts med tillbehör som grillade grönsaker, sallad och potatis. Köttdetaljen tomahawk kan behöva beställas, men börjar bli vanligare i livsmedelsbutikerna.
Visste du...? I Frankrike kallas tomahawk för côte de boeuf, det är samma köttdetalj men med skillnaden att tomahawk har långt ben, medan côte de boeuf har ett kortare ben. De grillas på samma sätt.
Receptmakaren Gunilla von Heland om tomahawk:
En carnivors* dröm. Den lyxiga köttdetaljen tomahawk kostar en slant och kräver att bli ompysslad på grillen, inget man slänger på i en hast. För egen del äter jag ganska sällan kött. När det är dags är det andakt. Jag lägger gärna en extra slant för en fin bit naturbeteskött som jag noga vakar över med termometern i högsta hugg
*Carnivor betyder köttätare
Goda tillbehör till grillat kött hittar du HÄR!