Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tomahawk - recept och experten tips på hur du grillar tomahawk

Recept på grillad tomahawk. Äter man sällan kött kan man gott kosta på sig en riktigt smakrik bit av bästa kvalitet. Här visar vi hur du lagar till en saftig tomahawk, en tjockare entrecôte med ben, lagom för sex personer. 

Tomahawk - recept och experten tips på hur du grillar tomahawkTomahawk - recept och experten tips på hur du grillar tomahawkTomahawk - recept och experten tips på hur du grillar tomahawk
Foto: Per Ranung

Ingredienser

 • 1tomahawk- eller côte de boeuf 1,2–1,4 kilo, gärna av hängmörat naturbeteskött
 • 3 kvistarrosmarin
 • 2 kvistartimjan
 • 2 tsksalt
 • 1 tsksvartpeppar- grovmald
 • 2 mskolivolja- mild
 • 2 dlrökspån- ev blötlagda hickoryspån

Förslag på tillbehör

 • kryddsmör- eller sås
 • potatis- ugnsrostad
 • sparris
 • tomater
 • sallad

Gör så här

 1. Putsa och skrapa av kött och senor från benet med en liten kniv om det behövs. Hacka rosmarin och timjan. Krydda köttet runtom med salt och peppar och gnid in det med örter och olja. Låt köttet ligga i kyl 4–8 timmar. På så vis får köttet jämn sälta och kryddorna hinner ge smak. Ta fram köttet 1 timme innan det ska tillagas så att det hinner bli rumstempererat.

  Foto: Per Ranung

 2. Torka av köttet, sätt i en termometer från sidan i köttet. Tänd grillen och förbered indirekt grillning (kolen ska ligga vid sidan om). Lägg eventuellt på blötlagda hickoryspån för extra röksmak. När grillens temperatur är 130° läggs köttet på hett galler vid sidan av grillkolen. Här är det viktigt att vara försiktig med värmen. Vänd köttet var 5:e minut så att det får jämn värme. Lägg på locket mellan vändningarna. Passa noga så att det inte blir för varmt. Ta köttet från grillen och täck med bakplåtspapper när termometern visar 48°.

  Foto: Per Ranung

 3. Värm upp grillen med mer kol om det behövs och förbered grillen för direkt grillning. Nu ska steken få en grillyta, d v s den ska grillas direkt över kolen. Tänk på att lågor kan slå upp p g a fettet som smälter ner. Ha gärna en sprayflaska med vatten redo att spreja på glöden. Lägg tillbaka köttet på grillen och grilla ytterligare 4–5 min på varje sida, vänd någon gång för att kontrollera att köttet inte bränns. Grilla till önskad innertemperatur, 58° för medium rare, 60° för medium.

  Foto: Per Ranung

 4. Lyft av köttet och låt det vila ca 15 min. Lägg en bit bakplåtspapper löst över. Obs! Köttet ska inte packas in. Skär upp med vass kniv från den motsatta sidan av benet, 1/2 cm tjocka skivor är lagom. Servera med sås eller kryddsmör, ugnsrostad potatis, grillade grönsaker och sallad.

  Foto: Per Ranung

Vad tyckte du om receptet?

Vad är tomahawk?

En tomahawk är entrecôte med långt ben. Köttdetaljen har fått sitt namn

efter stridsyxan som har använts av Amerikas ursprungsbefolkning. Tomahawk är mycket mör med insprängt fett, vilket gör att den lämpar sig bra att grilla eller steka. Med rätt teknik, koncentration och noggrannhet får den fin grillad yta och blir perfekt saftigt kött rakt igenom.

En tomahawk bör ha en tjocklek på 5 cm och väga 1,2–1.4 kilo. Den räcker till cirka sex personer när den äts med tillbehör som grillade grönsaker, sallad och potatis. Köttdetaljen tomahawk kan behöva beställas, men börjar bli vanligare i livsmedelsbutikerna.

Visste du...? I Frankrike kallas tomahawk för côte de boeuf, det är samma köttdetalj men med skillnaden att tomahawk har långt ben, medan côte de boeuf har ett kortare ben. De grillas på samma sätt.

Receptmakaren Gunilla von Heland om tomahawk:

En carnivors* dröm. Den lyxiga köttdetaljen tomahawk kostar en slant och kräver att bli ompysslad på grillen, inget man slänger på i en hast. För egen del äter jag ganska sällan kött. När det är dags är det andakt. Jag lägger gärna en extra slant för en fin bit naturbeteskött som jag noga vakar över med termometern i högsta hugg

*Carnivor betyder köttätare

Goda tillbehör till grillat kött hittar du HÄR!