Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tomahawk med grillade padrones

Tomahawk, entrecote med ben, har fått sitt namn efter stridsyxan som använts av Amerikas ursprungsbefolkning. Det fettrika och möra köttet passar utmärkt att grilla.

Tomahawk med grillade padronesTomahawk med grillade padronesTomahawk med grillade padrones
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Tomahawk

  • 2tomahawk stekar- eller t-bones
  • bbq-glaze- - se länk ovan

Coffee rub

  • 4 mskflingsalt
  • 2 mskkaffe- finmalet
  • 2 tsksocker- mörkt, farin eller muscovado
  • 2 tskanchochilipulver
  • 1 tsksvartpeppar- mald
  • 2 tskvitlök- torkad, granulerat

Bourbonkryddsmör

  • 100 gsmör- mjukt
  • 1jalapeño
  • 1,5 mskbourbon
  • 1 tskhonung

Coleslaw

  • 1 klyftavitkål
  • 1äpple- eller 1⁄2 dl hackad ananas
  • 0,5silverlök
  • 4 mskmajonnäs
  • 2 mskgräddfil
  • salt
  • svartpeppar- malen

Bakad sötpotatis

  • 4sötpotatisar
  • 2 msksmör

Grillad padrones och habanero

  • 300 gpadrones- och habanero eller annan stark chili
  • 2 mskolivolja- eller rapsolja
  • salt

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till rubben.

  2. Tomahawk: Gnid in köttet med 2–3 matskedar av rubben och låt stå i cirka 20 minuter. Grilla köttet hastigt på båda sidor på direkt värme. Lägg sedan köttet på indirekt värme. Lägg lite rökspån vid sidan av glöden eller i en aluminiumform om du har gasolgrill. Stäng locket, reglera värmen med ventilen eller sänk värmen om du har gasolgrill. Låt köttet ligga i cirka 20–30 minuter i cirka 130 grader tills köttet har en innertemperatur på cirka 58 grader. Sätt en folieform under köttet som fettet kan droppa ner i. Pensla köttet ett par gånger med glazen mot slutet. Servera resten av glazen i en skål bredvid.

  3. Bourbonkryddsmör: Lägg smöret i en skål. Hacka jalapeñon fint och lägg i. Tillsätt bourbon och honung och vispa ihop allt.

  4. Coleslaw: Strimla vitkålen fint eller hyvla på en mandolin. Skär äpplet i små tärningar. Hacka silverlöken fint. Blanda ihop alla ingredienserna.

  5. Bakad sötpotatis: Lägg foliepapper runt varje potatis och lägg på grillens galler. Grilla i cirka 30–40 minuter. Vänd på potatisarna efter halva tiden.

  6. Eller baka i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg sötpotatisarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in potatisen mitt i ugnen i cirka 1 timme tills den är mjuk rakt igenom. Ta ut potatisen ur ugnen.

  7. Skär en skåra i potatisarna, stör över salt och lägg i lite smör.

  8. Grillad padrones och habanero: Pensla padrones och den starka chilin med lite olja. Lägg hela padrones och chili direkt på grillen. Grilla runtom och lägg dem på ett fat. Strö över salt

  9. Servering: Servera köttet med bakad potatis, coleslaw, grillade padrones och kryddsmör.

Vad tyckte du om receptet?

Se även:

 

Recept från Mitt kök