Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tom kha pla – thailändsk kokossoppa med lax

En variant på den mer kända soppan Tom kha gai. Här görs soppan med fisk i stället för kyckling. Soppan är krämig, smakrik och med en liten hetta.

Tom kha pla – thailändsk kokossoppa med laxTom kha pla – thailändsk kokossoppa med laxTom kha pla – thailändsk kokossoppa med lax
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 5 dlvatten
  • 2hönsbuljongtärningar
  • 3citrongrässtjälkar
  • 1 bitingefära- (40 g)
  • 3 msklime- pressad
  • 2 burkarkokosmjölk- (à 400 ml)

Nam pla

  • 2röda chili- spansk peppar eller thaichili 
  • 2vitlöksklyftor
  • 3 mskasiatisk fisksås
  • 2 msklime- pressad
  • 0,5 mskströsocker

Tillbehör

  • basmatiris- eller nudlar

Garnering

  • 1 krukakoriander- eller thaibasilika

Gör så här

  1. Nam pla: Skala, kärna ur och finstrimla chilin (behåll kärnorna om du gillar hetta). Skala och finhacka vitlöken. Blanda samman chili, vitlök, fisksås, limesaft och socker.

  2. Koka upp vattnet med buljongtärningar i en kastrull. Banka kraftigt på citrongräsen och skär dem i 5 cm stora bitar. Skiva ingefäran. Lägg citrongräs och ingefära i buljongen. Koka upp och sjud utan lock i ca 10 min. Vispa i kokosmjölk och nam pla.

  3. Skär laxen i tärningar. Lägg bitarna i soppan och låt soppan sjuda i 3–5 min.

  4. Servera gärna med ris eller nudlar som du själv lägger i soppan. Garnera med örter.

Vad tyckte du om receptet?