Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tom Kha Pak

Det här är en snabblagad vegetarisk variant av den mer kända thailändska grytan Tom Kha Gai som tillagas av kyckling och kokosmjölk. Här sparas smakerna men kycklingen utesluts och ersätts med morötter, broccoli, edamamebönor, sparris och pak choi. Givetvis kan man ta andra grönsaker som finns till hands, de flesta passar. Och rätten fungerar lika bra till vardags som till fest!

Tom Kha PakTom Kha PakTom Kha Pak
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1röd lök
  • 3vitlöksklyftor
  • 1röd chili- till exempel spansk peppar
  • 3 stjälkarcitrongräs
  • 1 bitingefära- färsk (cirka 5 centimeter)
  • 2 msksolrosolja- till grytan
  • 2 mskgrön currypasta
  • 2 burkarkokosmjölk- (à 400 ml)
  • 8 dlvatten
  • 2 tärningargrönsaksbuljong- eller 3 msk grönsaksfond
  • 1 förpedamamebönor- frysta (500 g) eller spritade sojabönor, frysta (250 g)
  • 2morötter- (cirka 150 g)
  • 1broccoli- (cirka 250 g)
  • 1 knippasalladslök- (4–5 stycken)
  • 0,5 buntsparris- färsk (125 g)
  • 1pak choi
  • 1 mskströsocker
  • 3 mskfisksås
  • salt
  • svartpeppar- nymalen

Till servering och garnering

  • jasminris
  • bladpersilja- eller koriander
  • 0,5röd chili- urkärnad och strimlad

Gör så här

  1. Skala röd lök och vitlök. Hacka dem grovt. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skölj och banka på citrongräset med änden av en kniv. Skär sedan varje citrongrässtjälk i 3 bitar. Skala och skiva ingefäran i 1 centimeter breda bitar.

  2. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs lök och vitlök mjukt på inte alltför hög värme och utan att det tar färg. Tillsätt chilin, citrongräset och curry-pastan. Fräs i ytterligare 2–3 minuter.

  3. Häll på kokosmjölk, vatten och smula i buljongtärningarna. Lägg ner ingefäran och låt sjuda i cirka 15 minuter.

  4. Tillred edamamebönorna eller sojabönorna enligt anvisning på förpackningen.

  5. Skala och skär morötterna i stavar. Dela broccolin i buketter. Skölj och skiva salladslökarna. Skär bort nedre delen på sparrisarna och dela sedan varje sparris på mitten.

  6. Sila buljongen och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt morotsstavarna, broccolibuketterna, salladslöken och sparrisstjälkarna. Koka upp och låt sjuda i 3 minuter.

  7. Lägg ner sparrisknoppar och bönor. Koka upp och sänk värmen. Skölj och skär pak choi i ca 2 centimeter breda bitar och lägg ner i grytan. Smaka av med socker, fisksås, salt och nymalen svartpeppar.

  8. Servera i skålar med jasminris. Garnera med koriander eller bladpersilja samt strimlad chili.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur "Grytor med tillbehör" av Monika Ahlberg (Lind & Co). Boken hittar du bland annat på Adlibris.

Recept från Mitt kök