Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tom kha gai (soppa med galangal och kyckling) 

Tom kha gai, soppa med galangal och kyckling, är en klassisk thailändsk soppa. Balansen mellan de tre S:en i soppan ska vara följande – först ska man känna syran sedan sötman och sist sältan.

Tom kha gai (soppa med galangal och kyckling) 
Tom kha gai (soppa med galangal och kyckling) 
Tom kha gai (soppa med galangal och kyckling) 
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 8 dlkokosmjölk
  • 3 dlvatten
  • 0,5 tärninghönsbuljong
  • 25 ggalangal
  • 1citrongräs
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 4kaffirlimeblad
  • 500 gkycklingfilé
  • 150 gchampinjoner- små
  • 1gul lök
  • 3tomater
  • 2,5 mskfisksås- asiatisk
  • 1 mskströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 2,5 msklime- pressad

Garnering

  • 1 krukakoriander

Gör så här

  1. Koka upp kokosmjölk, vatten och ­buljongtärning.

  2. Skär galangal och citrongräs snett på längden. Kärna ur och skär chilin i ringar. Lägg galangal, citrongräs och chili i grytan tillsammans med limebladen. Låt sjuda under lock ca 5 min.

  3. Skär kycklingfiléerna i ca 1 cm tunna skivor. Ansa och halvera eventuellt champinjonerna. Skala och skär löken i tunna klyftor. ­Kärna ur tomaterna och skär dem i grova bitar.

  4. Lägg kyckling, champinjoner och lök i buljongen. Tillsätt fisksås, socker och salt. Sjud ca 3 min.

  5. Tillsätt tomater och limesaft precis före servering. Garnera med grovhackad koriander.

Vad tyckte du om receptet?