Läs också: Bästa recepten till nyårsmiddagen - från snittar till varmrätt och dessert
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Här är recept på tjälknöl, eller tjälknul, på älgstek men även annan viltstek som exempelvis vildsvin eller rådjur fungerar bra. Steken sätts in fryst i ugnen och bakas på riktigt låg temperatur i många timmar. Köttet blir saftigt ljusrosa och väldigt mört. Här serveras den kall med rostat potatisstomp och enbärssås.
Sätt in den frysta steken på ugnsgaller med plåt under i mitten av ugnen. Sätt ugnen på 90 grader.
Baka cirka 8-9 timmar över natten. Sätt in en stektermometer efter 5 timmar och tag ut steken ur ugnen när den har en innertemperatur på 60 grader.
Koka upp vatten, salt, socker och 1 tsk krossade enbär. Lägg ned den varma steken i lagen och låt svalna cirka 4 timmar. Tag upp och torka med hushållspapper.
Skiva gurkan tunt och blanda med ättika, socker, vatten och salt. Ställ i kyl fram till servering. Blanda med syltlök och persilja strax innan servering.
Sätt ugnen på 225 grader 1 timme innan servering. Skala och dela potatisen i mindre bitar.
Blanda med 1 msk olja i en ugnsform. Lägg några smörklickar i formen. Salta, peppra och sätt in i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt grädde, fond och 1 tsk krossade enbär. Låt reducera till hälften så att såsen blir lite tjockare.
Stöt potatisen i formen och rosta ytterligare 15 minuter så att stompen får riktigt fin färg.
Fräs svampen med smör och servera tillsammans med tunt skivad stek, rostad potatis, pressgurka och sås.
Läs också: Bästa recepten till nyårsmiddagen - från snittar till varmrätt och dessert
Recept från Mitt kök