Syltade kantareller är också gott till, recept hittar du här.
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Enkelt recept på tjälknöl gjord på fryst älgstek. Tjälknöl tillagas från att vara fryst under 8-10 timmar på svag värme i ugnen. Skivas sedan tunt och serveras med en krämig gratäng.
Värm ugnen till 80 grader. Lägg den frysta älgsteken i en ugnsfast form och ställ in formen i nedre delen av ugnen i 8–10 timmar. Innertemperaturen på köttet bör vara cirka 65 grader för rosa kött.
Lag: Koka upp vatten, salt och socker. Låt lagen kallna i vattenbad. Tillsätt skalad och klyftad lök, skalad och skivad vitlök, timjan och persilja, krossade enbär och svartpeppar.
Lägg ner det varma köttet i en rostfri bunke och häll över den kalla lagen. Låt stå i kylen i minst 5 och högst 8 timmar. Ta upp och torka av steken. Skär den i tunna skivor, skärmaskin rekommenderas. Lägg köttet på ett fat och garnera med örter och lingon.
Sås: Blanda lingon med konjak och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.
Mandelpotatisgratäng: Värm ugnen till 225 grader. Skrubba och skölj potatisen med tunt skal. Skär i 3 millimeter tunna skivor. Skär purjolök i skivor. Krossa, skala och hacka vitlöksklyftan. Fräs purjolök och vitlök i en smord, ugnsfast form eller i portionsformar i ugnen i cirka 5 minuter. Vänd ner potatisen med osten, salta och peppra. Häll över grädde. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.
Servera tjälknölen med potatisgratäng, gräddfilssås och syltade kantareller.
Syltade kantareller är också gott till, recept hittar du här.
Recept från Mitt kök