Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Prinsesstårta med smak av choklad och espresso. Stansa och bygg i kaffe- eller temuggar.
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna 30x40 cm med bakplåtspapper. Smörj och mjöla pappret.
Vispa ägg och socker tills de är vitt och pösigt, cirka 5 minuter.
Blanda de torra ingredienserna väl och sikta ner dem i äggsmeten. Häll i kaffet och blanda försiktigt.
Häll smeten i formen och stryk ytan jämn och slät. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 minuter eller tills den är klar, prova med en sticka.
Stjälp upp botten på en arbetsbänk och dra försiktigt bort bakplåtspappret. Låt den svalna något och stansa sedan ut små bottnar. Lägg i plastpåse om du inte ska använda dem direkt eller frys.
Jag använde en kopp som jag sedan byggde hela bakelsen i. Så om du vill ha samma form på alla bakelserna välj en kopp som du har fler av.
Om kakbotten har rest sig och blivit väldigt tjock är det otympligt att ha lika stora bottnar i de avsmalnande kopparna. Gör då tårtbotten lite mindre så det passar i koppens botten. Här får man prova sig fram beroende på storlek på kopp och tjocklek på botten. Tunnare tårtbottnar formar sig fint längs koppens kant.
Lägg gelatinet i kallt vatten i fem minuter eller tills det är mjukt. Krama ur vätskan och smält gelatinet försiktigt på svag värme, låt det inte koka.
Rör snabbt ner gelatinet i lite ovispad grädde. Rör ihop gräddblandningen.
Blanda sedan ned gelatingrädden i grädden som ska vispas. Vispa grädden hårt. Vänd ner amarettolikören. Smaka av och ställ kallt.
Rör ihop socker och kakao. Häll på grädden och rör.
Ställ blandningen i kylskåp i 20-30 minuter eller tills kakaon och sockret löst sig. Vispa tills den är fluffig och stadig.
Klä kaffe- eller tekoppar med plastfolie. Skär till marsipanen så att den passar i koppen och det blir en liten kant över. Släta ut marsipanen längs koppens sidor.
Pensla eventuellt marsipanen med olja
Börja med amarettogrädden, fyll upp botten av koppen närmast marsipanen.
Lägg en bottenskiva och bred på ett lager vaniljkräm. Lägg nästa bottenskiva och bred på ett lager choklad-och kaffekräm. Lägg sista bottenskivan.
Vik in marsipankanterna över botten. Lägg en assiett över som passar. Ställ kallt i minst 3 timmar eller över natten.
Innan servering, ta bort assietten. Vänd snabbt upp bakelsen på tårtfatet. Lyft bort koppen och dra bort plastfolien.
Lägg en ordentlig klick med chokladsås på bakelsens topp som får rinna ut längs kanterna. Hyvla mörk choklad och sikta kakao över chokladsåsen och toppen på bakelsen.
Recept från Mitt kök