När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2 dlespresso
2 – 3 mskKahlua- (kaffelikör) , marsalavin eller amaretto
200 gsavoiardikex
2äggvitor
4äggulor
1 dlströsocker
2 dlvispgrädde
500 gmascarponeost
1 mskkakao
Gör så här
Blanda kaffe och likör och låt det kallna. Lägg hälften av kexen tätt i en form. Droppa hälften av kaffeblandningen över kexen.
Foto: Ulf Svensson
tiramisu-recept
Du behöver tre bunkar, och för att slippa diska vispen mellan varje vispning är det bra att börja med att vispa äggvitorna till ett hårt skum. Sedan äggulor och socker vitt och pösigt och sist grädden. Blanda mascarponen med äggulevispet. Blanda därefter ner vispad grädde och sist vispad äggvita.
Foto: Ulf Svensson
Tiramisu recept
Bred ut hälften av krämen i ett jämnt lager på de indränkta kexen. Lägg på ett nytt lager kex, dränk in dem med resten av kaffeblandningen och överst ett lager med resten av krämen.
Foto: Ulf Svensson
tiramisu
Pudra över kakao och låt tiramisun stå kallt i ca 1 timme före servering.
Foto: Ulf Svensson
tiramisu-recept1
Servera!
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 455 röster)
Savoiardikex finns att köpa i de flesta större matbutiker men går att ersätta med sockerkaka av samma typ som en tårtbotten, d v s en sockerkaka bakad utan fett. Tiramisun spetsas med den alkohol man tycker bäst om, t ex konjak eller amaretto. Själv tycker jag att kaffelikören Kahlúa är godast. Den som inte vill ha någon alkohol alls kan blanda i samma mängd chokladdryck eller helt enkelt mer kaffe.
Tiramisù
Tiramisù betyder ”dra upp mig”. Och visst har denna lättlagade, italienska färskostdessert en sällsam förmåga att pigga upp – all krämig mascarpone till trots. Kanske något att tacka espresson för?
Många regioner i Italien hävdar att det är där som den första tiramisun skapades, men inget går att med säkerhet fastställa och diskussionerna fortsätter. Hursomhelst är denna dessert delikat och dessutom riktigt lättlagad. Det behövs ingen ugn såvida du inte tänker baka kexen eller sockerkakan själv.
Att dricka till tiramisù
Välj gärna ett sött starkvin med god och lång smak. Det krävs en rik smak för att inte förblekna tillsammans med den krämiga och kaffesmakande desserten.