När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 dlvispgrädde
0,5 mskströsocker- + 0,5 dl
2äggulor
250 gmascarponeost
200 gsavoiardikex
0,75 dlrom- mörk
0,75 dlflädersaft- konc
Marinerade bär
500 gbär- blandade, t ex jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär
1,5 dlströsocker
1 dlvatten
1lime- rivet skal
2 mskrom- mörk, eller Grand Marnier
Citronkräm
2citroner
3ägg
2 dlströsocker
100 gsmör- rumsvarmt
Garnering
florsocker
limeskal- rivet, ev
Gör så här
Marinerade bär: Rör ihop socker, vatten, limeskal och rom. Lägg i bären. Marinera ca 2 timmar i kylen.
Citronkräm: Skölj citronerna i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Blanda citronskal och -saft, ägg och socker i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen och vispa i smöret lite i taget. Låt krämen kallna.
Vispa grädden med 1/2 msk socker. Vispa äggulor och 1/2 dl socker vitt och krämigt. Tillsätt mascarpone och grädde, lite i taget, och rör om till en fluffig kräm.
Blanda rom och flädersaft och doppa båda sidorna av savoiardi-kexen snabbt i blandningen. Lägg kex i botten på glas eller i en stor form. Skeda över lite av citronkrämen och fortsätt med ett lager av mascarponekrämen. Lägg på lite av bären.
Fortsätt varva kex, citronkräm, mascarponekräm och bär. Avsluta med ett lager mascarponekräm och toppa med bär. Ställ formen i kylen ca 4 timmar, men gärna längre.
Ta ut tiramisun och pudra över florsocker. Toppa gärna med lite rivet limeskal.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 2,6 · 14 röster)
Gillade du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!