Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den här populära, italienska efterrätten med dessertvin och färskosten mascarpone har blivit en riktig klassiker! Namnet tiramisù kommer från italienskans tira mi sù (dra mig upp) och betyder ungefär ”pigga upp mig”.
Fyllning: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.
Vispa grädden.
Vispa upp äggulorna i en skål.
Koka upp socker och vatten. Häll sockerlagen i en stråle i äggulorna och vispa kraftigt under tiden. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm till 84 grader under kraftig vispning. Häll tillbaka i skålen och vispa med elvisp tills blandningen är kall.
Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Blanda ner gelatinet i äggsmeten.
Vispa i mascarponen, vänd ner grädden och sätt in i kylen i ett par timmar. Vispa i smeten då och då tills den är lagom tjock. Fylll i en spritspåse med rundtyll.
Kaffelag: Koka ihop socker och kaffe ett par minuter. Häll i marsalavinet och låt lagen svalna.
Kaffesirap: Koka ihop kaffe och socker några minuter till en sirapsliknande konsistens, tänk på att vätskan tjocknar när den svalnar.
Servering: Tryck ut rundlar av tårtbottnar eller sockerkaka, cirka 8–9 centimeter i diameter och cirka 1 ½ centimeter tjock och lägg på tallrikar.
Droppa kaffelagen över bottnarna. Spritsa på fyllningen i ett cirkelmönster. Pudra med kakao och garnera med kaffebönor.
Ringla kaffesirap runt.
Recept från Mitt kök