Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Blandade svampar som du plockat i grönsaksdisken trivs tillsammans i den goda pajen. Välj till exempel kunglig ostronsvamp, kastanjchampinjoner, ostronskivling eller skiitake till pajen.
Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Tillsätt ägget, rör om och arbeta ihop till en smidig pajdeg. Tryck ut degen i en pajform, cirka 22 cm i diametern, så att den kommer upp lite över kanten. Nagga. Låt pajen vila i kylskåp i cirka 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader. Sätt pajen i mitten av ugnen och förgrädda i cirka 15 minuter. Ta ut pajen. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.
Fyllning: Hacka svampen, spara gärna några fina svampskivor eller bitar till garneringen. Ansa och skiva löken. Stek svamp och lök i oljan i cirka 10 minuter. Salta, peppra. Blanda i smulad timjan.
Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten i en bunke, vänd ner svamp och lök och blanda ihop. Häll fyllningen i pajen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
Garnering: Fräs den sparade svampen i oljan bara tills den får lite färg. Lägg svampen och timjankvistarna över pajen och grädda i ytterligare 20–30 minuter. Låt pajen vila i minst 30 minuter före serveringen. Smula över lite flingsalt. Servera med crème fraiche.