Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ostpaj med färsk svamp och timjan

Blandade svampar som du plockat i grönsaksdisken trivs tillsammans i den goda pajen. Välj till exempel kunglig ostronsvamp, kastanjchampinjoner, ostronskivling eller skiitake till pajen.

Ostpaj med färsk svamp och timjan
Ostpaj med färsk svamp och timjan
Ostpaj med färsk svamp och timjan
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl
  • 125 gsmör- kylskåpskallt
  • 1ägg- kylskåpskallt

Fyllning

  • 400 gblandsvamp
  • 1 knippasalladslök
  • 3 mskrapsolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 tsktimjan- torkad

Ägg- och ostsmet

  • 3ägg
  • 3 dlmellangrädde
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 200 ggratängost- riven

Garnering och servering

  • timjankvistar
  • flingsalt
  • svartpeppar- nymald
  • 2 dlcrème fraiche

Gör så här

  1. Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Tillsätt ägget, rör om och arbeta ihop till en smidig pajdeg. Tryck ut degen i en pajform, cirka 22 cm i diametern, så att den kommer upp lite över kanten. Nagga. Låt pajen vila i kylskåp i cirka 30 minuter.

  2. Värm ugnen till 225 grader. Sätt pajen i mitten av ugnen och förgrädda i cirka 15 minuter. Ta ut pajen. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.

  3. Fyllning: Hacka svampen, spara gärna några fina svampskivor eller bitar till garneringen. Ansa och skiva löken. Stek svamp och lök i oljan i cirka 10 minuter. Salta, peppra. Blanda i smulad timjan.

  4. Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten i en bunke, vänd ner svamp och lök och blanda ihop. Häll fyllningen i pajen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

  5. Garnering: Fräs den sparade svampen i oljan bara tills den får lite färg. Lägg svampen och timjankvistarna över pajen och grädda i ytterligare 20–30 minuter. Låt pajen vila i minst 30 minuter före serveringen. Smula över lite flingsalt. Servera med crème fraiche.

Vad tyckte du om receptet?