Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Timjan- och vitlökskryddad kotlettrad

Här bjuds på svenska smaker där allt går att förbereda dagen före.

Timjan- och vitlökskryddad kotlettrad
Timjan- och vitlökskryddad kotlettrad
Timjan- och vitlökskryddad kotlettrad

Ingredienser

  • 1,5 kgkotlettrad- benfri
  • 3 mskolivolja
  • 0,5 dltimjan- hackad, färsk
  • 2vitlök- klyftor, finhackade
  • 2 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Rödvinssås

  • 1lök- gul
  • 1vitlök
  • 1 dlströsocker
  • 75 clrött vin
  • 1,5 dlkalvfond- koncentrerad
  • 6 dlvatten
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msksmör

Sellerikräm

  • 750 grotselleri
  • 1 dlvitt vin
  • 1 mskkycklingfond- koncentrerad
  • 1 dlvatten
  • 2 mskvispgrädde
  • 2 krmsalt- nymald
  • 0,5 krmvitpeppar

Lingonsirap

  • 1 dlsirap- vit
  • 2 dllingon- frysta

Potatiskaka

  • 75 gsmör
  • 2vitlök- klyftor
  • 2 msktimjan- finhackad, färsk
  • 2 kgpotatis- mjölig
  • 2,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Grönsaker

  • 350 gsockerbönor- eller sockerärter
  • 350 gharicots verts

Gör så här

  1. Kött: Sätt ugnen på 125°. Putsa köttet och skär bort eventuellt fett. Blanda olja, timjan, vitlök, salt och peppar. Gnid in köttet med blandningen. Stek det i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 66°, ca 1 tim 45 min.

  2. Rödvinssås: Skala och klyfta löken. Skala vitlöksklyftorna. Smält socker i en stor gryta tills det är gyllenbrunt. Rör ner lök och vitlök och låt det steka ca 3 min under omrörning.

  3. Tillsätt vin, fond och vatten. Rör tills sockret har smält. Koka ihop utan lock tills ca 5 dl återstår, ca 1 tim. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Smaka av med vinäger och svartpeppar.

  4. Sellerikräm: Skala och skär sellerin i cm stora bitar. Koka upp vin, fond och vatten. Lägg i sellerin och koka den mjuk under lock, 15-20 minuter.

  5. Mixa sellerin med vätskan och grädde i en matberedare eller med mixerstav till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.

  6. Lingonsirap: Koka ihop sirap och lingon i en kastrull utan lock ca 5 min. Sila bort lingonen och koka ihop ytterligare någon minut till en sirap. Låt svalna.

  7. Potatiskaka: Sätt ugnen på 200°. Blanda smör, vitlök och timjan.

  8. Skala och skiva potatisen tunt, gärna i matberedaren. Skölj den snabbt i kallt vatten och torka av på handduk.

  9. Varva potatis, timjan- och vitlökssmör samt salt och peppar i en smord ugnssäker form. Stek potatisen i mitten av ugnen ca 40 minuter.

  10. Servering: Sätt ugnen på 175°. Skär potatiskakan i portionsbitar när den är kall. Pensla med lite smält smör. Värm bitarna ca 15 min i ugnen.

  11. Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp på fat och täck med plastfolie. Värm det på låg effekt i mikrovågsugnen. Värm sellerikrämen. Koka upp såsen och vispa ner smör. Koka grönsakerna i lättsaltat vatten 1-2 min. Servera på varma tallrikar.

Vad tyckte du om receptet?