Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Klassisk norsk dessert som betyder beslöjade bondflickor på svenska. Den här varianten innehåller rostade kardemummabullar och härligt karamelliserade äpplen tillsammans med lättvispad grädde.
Sätt ugnen på 170 grader varmluft. Skär bullarna i centimeterstora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta bitarna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna och krossa dem sedan en aning.
Karamelliserade äpplen: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Värm upp strösocker och vatten i en kastrull på medeltemperatur och koka till en gyllene karamell, ca 180 grader. Vinkla kastrullen lite under tiden för att jämna ut såsen. Sänk värmen och tillsätt citronsaft, smör, calvados och äppelbitar. Låt det koka upp.
Höj värmen till medeltemperatur och låt koka ihop tills äpplena känns mjuka, i ca 10 min. Ta av kastrullen från plattan och låt äpplena svalna.
Varva äpplena med bullsmulor och lättvispad vispgrädde i fina glas och servera desserten direkt.