Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Thörnströms svartsoppa

Servera svartsoppa till den klassiska gåsamiddagen. Denna kryddiga svartsoppa har en perfekt sötma och syra.

Thörnströms svartsoppaThörnströms svartsoppaThörnströms svartsoppa

Ingredienser

  • 1 lvatten
  • 1 dlkycklingfond- koncentrerad
  • 0,5 dlsirap- mörk
  • 0,75 dlsvartvinbärsgelé
  • 1,25 dlrödvin
  • 1 dläppeljuice- koncentrerad
  • 1 dlportvin- rött
  • 1 dlmadeira
  • 1 dlarmagnac
  • 1,5 mskrödvinsvinäger
  • 1 mskättiksprit- (12 %)
  • 2 msksmör
  • 2 mskkanelstänger- stötta
  • 1 mskkryddpepparkorn- stötta
  • 1 tsknejlikor- stötta
  • 0,5 tskvitpeppar- nymald
  • 1 msktimjan
  • 3 dlgåsblod- färskt
  • 3 mskvetemjöl
  • 0,5 tsksalt

Krås

  • gås- hals, mage, hjärta, vingar och lever
  • 5 dlvatten
  • 0,5 dlkycklingfond- koncentrerad

Servering

  • äppelklyftor- sockerstekta
  • katrinplommon- portvinskokta
  • persilja- strimlad

Gör så här

  1. Soppan: Lägg alla ingredienser utom blod och vetemjöl i en kastrull. Koka upp, låt koka ca 5 min så att all smak kommer ur kryddorna. Dra kastrullen av värmen.

  2. Vispa ihop blod och mjöl i en bunke och vispa ner det i soppan. Vispa livligt i ytterligare 3 min på svag värme tills soppan tjocknat. Sila soppan och smaka av med salt och ev mer armagnac och ev lite mer mörk sirap.

  3. Krås: Koka upp vatten, fond, hals och mage i en kastrull och koka ca 30 min. Lägg i hjärta och vingar och koka 20 min eller tills köttet lossnar från halsbenen.

  4. Sjud med levern (om den inte används till terrinen) på slutet i ca 2 min.

  5. Servera soppan rykande het med krås, äppelklyftor och portvinsinkokta katrinplommon. Garnera med strimlad persilja.

Vad tyckte du om receptet?