Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Terrin av rimmad fläsklägg

Terrinen är smaksatt med vinäger och cidervinägersenap som ger den en god, lätt syrlig smak. Cidervinägersenap är en grovkornig fransk senap.

Terrin av rimmad  fläsklägg
Terrin av rimmad  fläsklägg
Terrin av rimmad  fläsklägg

Till kokningen

  • 2 kgfläsklägg- rimmad
  • 4morötter
  • 2persiljerötter
  • 2gula lökar
  • 6selleristjälkar
  • 3lagerblad
  • 9kryddnejlikor- hela
  • 1 mskkummin- hel
  • 12enbär
  • 15kryddpepparkorn
  • 0,5 mskvitpepparkorn
  • 1 dlvitvinsvinäger

Till syltan

  • 2morötter
  • 8gelatinblad
  • 7 dlbuljong- silad
  • 2 mskvit balsamvinäger
  • 1,5 tsksalt
  • 3 mskcidervinägersenap- eller annan grov senap, t ex skånsk
  • 0,5 dlbladpersilja- strimlad

Gör så här

  1. Skölj och lägg fläskläggen i en stor gryta. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl.

  2. Skala och skär morötter, persiljerötter och lök i små tärningar. Skär sellerin i bitar. Lägg grönsakerna i grytan och tillsätt kryddor och vitvinsvinäger. Låt läggen sjuda under lock tills den är riktigt mör, ca 3 timmar.

  3. Ta upp köttet och låt det svalna. Ta bort ben, svål och fett och skär köttet i bitar. Sila buljongen.

  4. Syltan: Skala och fintärna morötterna. Koka dem mjuka, ca 5 min, i lite av buljongen. Låt rinna av.

  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp 7 dl av buljongen. Lyft upp gelatinbladen och smält dem i den varma buljongen. Tillsätt köttet, morötter, och balsamvinäger och smaka av med salt. Rör ner persiljan.

  6. Klä en avlång form, ca 1 1/2 liter, invändigt med plastfolie. Häll köttblandningen i formen och ställ den i kylen för att stelna, ca 12 timmar.

Vad tyckte du om receptet?