Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Tepache är en mexikansk dryck gjord av ananas som jäst i vatten med socker. Drycken är lätt att göra och sköter sig nästan själv, men det tar några dagar innan den är färdig.
Skär bort skaftet på ananasen. Tvätta ananasen och skär den i 1 centimeter stora tärningar, behåll skalet på.
Lägg bitarna i en stor glasburk som rymmer cirka 5 liter eller två mindre burkar. Lämna plats så att drycken kan jäsa.
Koka upp vattnet och låt det svalna. Häll på sockret och vattnet i burken med ananasen. Sätt på locket. Låt burken stå i rumstemperatur i 4–5 dagar. Det är viktigt att lyfta på locket några gånger under tiden så att det kommer in ny luft till jäsningen och att trycket i burken inte blir för högt. Det går även bra att sätta locket lite på glänt. Ju längre drycken står desto mer alkohol bildas, dock längst 8–10 dagar, men risken är också att det då smakar mäsk.
När det är dags att dricka, sila bort frukten och kyl ner ölet.
Servera med ny ananas skuren i bitar och mycket is.
Recept från Mitt kök