Recept av Ylva Porsklev
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på tendon. Gör en hel middag av frasig tempura med hemgjord tempurasås. Färdig dashibuljong finns i butiker med asiatiskt sortiment. Mirin, sött risvin, finns i välsorterade livsmedelsbutiker och asiatiska butiker.
Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.
Sås: Koka upp alla ingredienser. Häll upp i en skål och låt svalna till rumstemperatur.
Skölj spenaten och torka den noga. Skala sötpotatisen och skär den i 2–3 mm tjocka skivor.
Dra bort skinnet från strömmingen så att det blir två fiskbitar av varje filéskiva.
Blanda vetemjöl och majsstärkelse eller potatismjöl i en skål. Tillsätt lätt uppvispad äggula och mineralvatten och blanda snabbt ihop till en smet med en gaffel.
Hetta upp olja i en fritös eller kastrull till 180°. Doppa grönsakerna i smeten och fritera i omgångar, 1–2 min. Lägg upp efter hand på en tallrik med hushållspapper. Krydda med 1 tsk salt. Doppa strömmingen i smeten, fritera ca 2 min. Ta upp och låt den rinna av. Krydda med 1 tsk salt.
Fördela riset i skålar och toppa med fisk och grönsaker. Servera såsen i små skålar till så att var och en får smaksätta.
Recept av Ylva Porsklev