Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tendon

Recept på tendon. Gör en hel middag av frasig tempura med hemgjord tempurasås. Färdig dashibuljong finns i butiker med asiatiskt sortiment. Mirin, sött risvin, finns i välsorterade livsmedelsbutiker och asiatiska butiker.

Tendon
Tendon
Tendon
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 250 gsushiris
  • 100 gspenat- mangold eller pak soi
  • 1sötpotatis
  • 325 gströmmingfilé
  • 2 dlvetemjöl
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena eller potatismjöl
  • 1äggula
  • 2,5 dlmineralvatten
  • 5 dlrapsolja- eller jordnötsolja
  • 1 tsksalt- + 1 tsk

Tempurasås

  • 1 dldashibuljong- se recept
  • 0,5 dlrättika- riven
  • 1,5 mskmirin (söt matlagningssake)- risvin
  • 1,5 msksoja- japansk
  • 1 tskströsocker

Gör så här

  1. Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.

  2. Sås: Koka upp alla ingredienser. Häll upp i en skål och låt svalna till rumstemperatur.

  3. Skölj spenaten och torka den noga. Skala sötpotatisen och skär den i 2–3 mm tjocka skivor.

  4. Dra bort skinnet från strömmingen så att det blir två fiskbitar av varje filéskiva.

  5. Blanda vetemjöl och majsstärkelse eller potatismjöl i en skål. Tillsätt lätt uppvispad äggula och mineralvatten och blanda snabbt ihop till en smet med en gaffel.

  6. Hetta upp olja i en fritös eller kastrull till 180°. Doppa grönsakerna i smeten och fritera i omgångar, 1–2 min. Lägg upp efter hand på en tallrik med hushållspapper. Krydda med 1 tsk salt. Doppa strömmingen i smeten, fritera ca 2 min. Ta upp och låt den rinna av. Krydda med 1 tsk salt.

  7. Fördela riset i skålar och toppa med fisk och grönsaker. Servera såsen i små skålar till så att var och en får smaksätta. 

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Ylva Porsklev