Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tekakor

Förgyll tillvaron med nybakta, varma tekakor. Enkla att göra och goda att servera med te och gott pålägg.

Tekakor
Tekakor
Tekakor
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 2 dlhavregryn
  • 5 dlmjölk
  • 50 gjäst
  • 2 mskhonung- eller ljus sirap
  • 1äggula
  • 1 tsksalt
  • 11 dlvetemjöl special- (600 g)
  • 100 gsmör- rumsvarmt

Gör så här

  1. Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt stå 5 min. Rör om och värm till 37°.  Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt honung, äggula och salt. Blanda ner mjöl till en smidig deg.

    Foto: Ulf Svensson

    Tekakor recept

  2. Klicka i smöret och arbeta in det i degen. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 45 min.

    Foto: Ulf Svensson

    Tekakor recept 1

  3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 20 jämnstora bitar. Forma bitarna till bullar. Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 5 min.

    Foto: Ulf Svensson

    Tekakor recept1

  4. Platta ut bullarna till ca 1 cm tjocklek. Nagga dem med gaffel. Låt dem jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem svalna på galler.

    Foto: Ulf Svensson

    Tekakor nagga

  5. Servera tekakorna ljumma.

    Foto: Ulf Svensson

    Recept tekakor

Vad tyckte du om receptet?