Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tarteletter med smörkola och Turkisk peppar

En ny favorit för lakritsälskaren där smörkola möter salta lakritskarameller. Perfekt kombination av sött och salt.

Tarteletter med smörkola och Turkisk pepparTarteletter med smörkola och Turkisk pepparTarteletter med smörkola och Turkisk peppar
Foto: Helén Pe

Pajdeg

  • 200 gdigestivekex
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 1 mskströsocker
  • 1 nypasalt

Smörkola

  • 1 dlströsocker
  • 1 dlljus sirap
  • 2,5 dlvispgrädde
  • 200 gsmör
  • 0,5 tsksalt
  • 70 gturkisk peppar- -karameller

Garnering

  • turkisk peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Mixa digestivekexen till ett fint smul. Blanda smulorna med smör, strösocker och salt. Tryck ut smulorna tunt i 10 små pajformar, ca 10 cm i diameter. 

  2. Grädda pajskalen i 6–8 min, tills de fått fin färg. Låt dem kallna.

  3. Smörkola: Blanda strösocker, ljus sirap och vispgrädde i en ­kastrull. Låt det koka på medelvärme till 117 grader, rör om med jämna mellan­rum. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt smör, lite i taget, och salt. Blanda tills allt smör smält och det är väl blandat. Om smeten skulle skära sig kan du tillsätta några teskedar vispgrädde så går den ihop.

  4. Krossa Turkisk peppar-karamellerna fint och vänd ner det i smör­kolan. Fördela smörkolan i tartletterna.

  5. Låt kolan stelna i rumstemperatur om pajerna ska serveras direkt, förvara dem annars i kylskåp.

  6. Krossa Turkisk peppar och toppa tartletterna med det vid servering.

Vad tyckte du om receptet?