Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tarteletter med passionsfrukt och maräng

Den klassiska citron- och marängpajen får en utmanare i denna goda tartelett.

Tarteletter med passionsfrukt och marängTarteletter med passionsfrukt och marängTarteletter med passionsfrukt och maräng
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 1 dlflorsocker
  • 1ägg
  • 50 gvit choklad

Passionsfrukts- och limecurd

  • 34passionsfrukter
  • 1 dllime- pressad
  • 0,5 dlströsocker
  • 1äggula
  • 1ägg- litet
  • 25 gsmör

Italiensk maräng

  • 3äggvitor
  • 0,5 dlvatten
  • 1,75 dlströsocker

Gör så här

  1. Hacka ihop smör, mjöl och florsocker i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen, ca 2 mm tjock, och stansa ut rundlar, lite större än formarna, som ska vara 5–6 cm i diameter. Klä formarna med degen, jämna till kanterna och ställ dem i frysen ca 15 min.

  3. Ställ formarna på en plåt och nagga dem i botten med en gaffel. Grädda dem gyllenbruna mitt i ugnen 10–12 min, se till att de är genombakade i botten. Låt kallna i formarna.

  4. Hacka och smält den vita chokladen och pensla insidan av de kalla skalen med den. Låt stelna. Tryck sedan ut tarteletteskalen ur formarna.

  5. Passionsfruktscurd: Dela passionsfrukterna och gröp ur fruktköttet. Lägg det i en sil och pressa med baksidan av en sked ner saften i en skål. Släng kärnorna.

  6. Blanda limesaft, socker, äggula och ägg i en värmetålig skål och ställ den över en kastrull med sjudande vatten. Vispa tills krämen tjocknat. Ta skålen från värmen och rör ner smöret, lite i taget. Vispa krämen slät. Låt kallna. Fördela curden i tarteletteskalen.

  7. Italiensk maräng: Lägg äggvitan i en skål, gärna rostfri. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum när sockerlagens temperatur är 110°.

  8. När sockerlagen är 121° hälls den i en tunn stråle ner i äggvitan under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat. Fyll en spritspåse, försedd med en rund tyll och spritsa ut marängen på tarteletterna. Bränn av dem med en brännare vid servering.

Vad tyckte du om receptet?