Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tarteletter med hjortronfyllning och maräng

Recept på tarteletter med härlig hjortron- och havtorsfyllning toppade med maräng.

Tidsåtgång: 1 ½ timme + tid i kylen

Tarteletter med hjortronfyllning och maräng
Tarteletter med hjortronfyllning och maräng
Tarteletter med hjortronfyllning och maräng
Foto: Thomas Carlén

Pajdeg

  • 3 dlvetemjöl
  • 1 dlflorsocker
  • 125 gsmör
  • 1äggula

Fyllning

  • 1gelatinblad
  • 250 ghjortron
  • 225 ghavtorn
  • 1 mskcitronsaft- pressad
  • 2,5 dlströsocker
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 2äggulor
  • 25 gsmör

Maräng

  • 0,5 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 2äggvitor

Gör så här

  1. Mixa vetemjöl, florsocker, smör i bitar och äggula i en matberedare till en degboll. Kavla ut degen mellan smörpapper till 4 millimeter tjock platta. Ta bort översta smörpapperet och tryck ut 7 centimeter stora rundlar. Tryck dem försiktigt mot botten och kanten i formarna på två tartelettplåtar. Jämna till kanterna. Plasta och ställ kallt, cirka 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda dem cirka 10 minuter. Låt dem svalna. Ta tarteletterna ur formarna och låt kallna.

  3. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten 5 minuter. Koka hjortronen tills de går sönder. Koka havtornen på samma sätt. Purea bären genom en finmaskig sil. Blanda samma hjortron- med havtornspuré och citronsaft i en kastrull. Vispa samman blandningen med majsstärkelse, socker, äggulor och smör. Värm under ständig omrörning tills den tjocknar. Det får inte koka! Krama ur gelatinbladet och smält ner under omrörning. Häll fyllningen i tarteletterna och låt fyllningen stelna i kylen.

  4. Maräng: Koka en sockerlag av strösocker och vatten tills temperaturen är 121 grader. Vispa äggvitorna skummiga med ballongvispen och häll försiktigt ner sockerlagen i en fin stråle, under kraftig vispning. Vispa tills marängen blir kall, cirka 20 minuter. Fyll marängen i en spritspåse med stjärntyll och spritsa en klick på varje tartelett. Bränn av med en gaslåga.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén

Recept från Mitt kök