Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En matig paj som görs på samma sätt som den franska dessert- pajen tarte tatin, alltså upp och ner. Kokta, späda rödbetor läggs i formen och därefter klickas en ostsmet över pajen.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i formen, den ska täcka bottnen.
Koka rödbetorna, behåll lite av blast och rotspets så behåller de färgen bättre. Spola dem under kallt vatten och tryck av skalet. Skär i tunna skivor.
Blanda mjöl, bakpulver, senaps- pulver och salt i en matberedare. Tillsätt osten och mixa snabbt med pulsknappen. Skär smöret i små kuber och tillsätt det. Mixa snabbt till en smulig massa. Vicka ut degsmulorna i en skål.
Vispa ihop ägg och mjölk i en annan skål. Forma ett hål i ostsmeten, häll i äggstanningen och rör ihop till en kladdig deg.
Lägg rödbetsskivorna tätt i botten på formen. Stick in rosma- rinkvistar emellan.
Klicka över skedstora bitar av degen över rödbetorna. Tryck ut den försiktigt med mjölade fingrar. Det gör inget om det blir små tomma ytor, de fylls igen i ugnen.
Baka i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, 30–40 minuter. Ta ut pajen och låt den vila 5–10 minuter innan den vickas upp på ett fat.
Recept från Mitt kök