Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tarte tatinmed rödbetor

En matig paj som görs på samma sätt som den franska dessert- pajen tarte tatin, alltså upp och ner. Kokta, späda rödbetor läggs i formen och därefter klickas en ostsmet över pajen.

Tarte tatinmed rödbetor
Tarte tatinmed rödbetor
Tarte tatinmed rödbetor
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 400 grödbetor- cirka
  • 3,5 dldinkelmjöl- siktat
  • 0,5 tskbakpulver
  • 1 tsksenapspulver- Colemans
  • 1 tsksalt
  • 100 gparmesan- riven
  • västerbottensost- riven
  • 125 gsmör- kallt
  • 2ägg
  • 0,75 dlmjölk
  • rosmarinkvistar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i formen, den ska täcka bottnen.

  2. Koka rödbetorna, behåll lite av blast och rotspets så behåller de färgen bättre. Spola dem under kallt vatten och tryck av skalet. Skär i tunna skivor.

  3. Blanda mjöl, bakpulver, senaps- pulver och salt i en matberedare. Tillsätt osten och mixa snabbt med pulsknappen. Skär smöret i små kuber och tillsätt det. Mixa snabbt till en smulig massa. Vicka ut degsmulorna i en skål.

  4. Vispa ihop ägg och mjölk i en annan skål. Forma ett hål i ostsmeten, häll i äggstanningen och rör ihop till en kladdig deg.

  5. Lägg rödbetsskivorna tätt i botten på formen. Stick in rosma- rinkvistar emellan.

  6. Klicka över skedstora bitar av degen över rödbetorna. Tryck ut den försiktigt med mjölade fingrar. Det gör inget om det blir små tomma ytor, de fylls igen i ugnen.

  7. Baka i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, 30–40 minuter. Ta ut pajen och låt den vila 5–10 minuter innan den vickas upp på ett fat.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök