tillagning: 30 minuter i ugn: 30 minuter Aktiv tid c:a 30 minuter
(Betyg: 3,9 · 481 röster)
Äpple och karamell i ljuv förening! Tarte tatin verkar kanske lite krånglig att göra. Men med det rätta handlaget blir den franska klassikern precis så god som den ska vara, trots att pajen görs upp och ner.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2,5 dlvetemjöl
100 gsmör
2 mskströsocker
2äggulor
Fyllning
4 medelstoraäpplen
1,25 dlråsocker
50 gsmör
Tillbehör
vaniljglass
Gör så här
Blanda mjöl och smör. Tillsätt socker och äggulor och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Platta ut degen lite och linda in den i plastfolie. Låt den vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.
Skala äpplena. Kärna ur dem och skär i tjocka klyftor.
Foto: Ulrika Pousette
Tarte-tatin-minus1
Låt socker och smör till fyllningen smälta ihop i en ugnssäker stekpanna. Lägg äppelklyftorna i sockerblandningen och låt puttra på medelvärme ca 15 min. Rör om då och då.
Foto: Ulrika Pousette
Tarte-tatin-steg1
Kavla ut pajdegen på lätt mjölad arbetsbänk till en rundel något större än stekpannan.
Foto: Ulrika Pousette
Tarte-tatin-steg0
Lägg äpplena i pannan i ett fint mönster och täck dem med pajdegen.
Foto: Ulrika Pousette
Tarte-tatin-steg3
Tryck försiktigt in degen längs kanterna.
Foto: Ulrika Pousette
Tarte-tatin-steg4
Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min, tills pajdegen fått lite färg. Dra en kniv runt kanten på tarten. Lägg ett uppochnedvänt fat på stekpannan och stjälp upp så att äpplena hamnar överst. Var försiktig, karamellsåsen är riktigt het.
Foto: Ulrika Pousette
Tarte-tatin-steg6
Låt svalna och servera sedan pajen med vaniljglass.
Foto: Ulrika Pousette
Tarte-tatin-recept
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 481 röster)
En tarte tatin gräddas upp och ner jämfört med en vanlig paj. Först låter du äppelklyftor puttra i karamellsås i en stekpanna, sedan täcker du äpplena med pajdeg och stoppar in hela stekpannan i ugnen, och därefter vänder du upp allt på ett fat så att äpplena hamnar överst.
Tips
• Använd ett större fat än stekpannan att stjälpa upp din tarte på. Då slipper du bränna dig om det rinner varm karamellsås.
• Välj gärna en äppelsort med fast fruktkött, till exempel Discovery.
• Du kan även göra tarte tartin med päron. Välj en fast sort.