Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tarte tatin på rabarber

Den upp–och–ner–vända pajen är en fransk klassiker, här med somrig, syrlig rabarber. Detta är en förenklad version med färdigköpt smördeg. Tänk på att vara försiktig när du vänder den varma pajen så att karamellsåsen inte rinner över kanten. Servera pajen nygräddad tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass.

Tarte tatin på rabarber
Tarte tatin på rabarber
Tarte tatin på rabarber
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 60 gsmör
  • 1 dlrörsocker
  • 2 mskvatten
  • 2 mskingefära- finhackad syltad
  • 300 grabarber- ansad i 1–2 centimeter stora bitar
  • 1 rullesmördeg- kyld, 250 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en stekpanna med ugnsfast handtag. Tillsätt socker och vatten. Koka under omrörning tills sockret löst sig.

  2. Lägg i ingefära och rabarber.

  3. Låt puttra så det får en gyllene färg, cirka 5 minuter. Låt svalna något så att degen går att lägga på.

  4. Lägg degen över rabarbern som ett lock. Vik och pressa ner kanterna ordentligt.

  5. Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Låt vila någon minut. Lägg en tallrik över pannan och stjälp upp.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök