Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Elegant och väldigt gott tillbehör som kanske ser svårare ut än vad det är. Kan ätas varm, kall eller ljummen. Finast blir det om du använder tomater i olika färger och former.
Sätt ugnen på 200°. Halvera tomaterna. Skala och skiva vitlöken.
Smält smöret i en stekpanna. Rör i sockret och låt smälta ihop och bli gyllenbrunt. Ta pannan från värmen och lägg i tomater och vitlök. Häll på vinäger och krydda med salt och peppar. Blanda runt. Häll tomaterna i en pajform ca 24 cm i diameter.
Hacka ihop mjöl, smör och oregano till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen till en rundel lite större än formen.
Lägg degen i formen över tomaterna och stoppa ner den runt kanterna. Nagga locket med en gaffel så att ångan kan pysa ut. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt vila ca 10 min. Lossa med en kniv runt kanten. Häll eventuellt bort lite vätska från tomaterna och stjälp upp tarte tatinen på ett fat.