Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tarte tatin med plommon

Enkelt och gott. Kräver fasta plommon.

Tarte tatin med plommon
Tarte tatin med plommon
Tarte tatin med plommon
Ann-Charlotte Fägerlind

Ingredienser

  • 250 gsmördeg- färdig
  • 8 storaplommon- eller 8 små för minitarte
  • 120 gsocker- (60 g för minitarte)
  • 200 gsmör- (100 g för minitarte)
  • 1 mskcitronsaft
  • mjöl

Gör så här

  1. Skölj och dela plommonen. Ta bort kärnan. Pensla snittytan med citronsaft.

  2. Blanda socker och rumsvarmt smör. Halverad mängd smör och socker, om du gör två minitarte.

  3. Använd två engångs pajformar, som rymmer cika 26 cl.

  4. Lägg ut smördegen på en lätt mjölad yta. Skär ut två rundlar, som är 1 cm bredare än pajformen. Använd formen som mall.

  5. Fördela socker och smörblandningen i bägge formarna, smöra även kanterna.

  6. Värm formarna på en spisplatta, tills sockret börjat karamelliseras. Fördela sedan de delade plommonen med snittytan uppåt. Låt småkoka några minuter, så att plommonen får lite färg.

  7. Sätt ugnen på 200 grader.

  8. Ta formarna från plattan och täck med varsitt deglock. Vik in kanterna efter sidorna. Sätt formarna på varm platta i några minuter så att locket lyfter sig lite.

  9. Grädda färdigt i ugn. Låt locket få färg och resa sig. Det tar cirka 10-15 minuter.

  10. Stjälp sedan upp formarna med hjälp en assiett, så att plommonen kommer upp och locket hamnar som botten. Vänd formen från dig, så att du inte bränner dig på den varma karamellblandningen.

  11. För en stor tarte används en ugnsfast stekpanna i gjutjärn eller koppar med raka kanter. Servera gärna med lite vispad grädde eller en klick vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök