Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tarte tatin med persikor eller plommon

Recept på tarte tatin med persikor eller plommon. Frukterna har båda en frisk syrlighet och gör sig utmärkt i en tarte tatin. Även aprikoser och nektariner fungerar fint. Skalen får vara med, det tillför också god smak. Har du tid så kan du gärna göra egen smördeg.

Tarte tatin med persikor eller plommon
Tarte tatin med persikor eller plommon
Tarte tatin med persikor eller plommon
Foto: Per Ranung

Ingredienser

 • 800 gpersikor- eller plommon (5-6 stycken)
 • 1smördegsrulle- kyld (250 g), 3 frysta smördegsplattor, tinade (270 g) eller 250 g hemgjord smördeg
 • 1 dlströsocker
 • 0,5 dlljust muscovadosocker
 • 2 mskvatten
 • 1 msksmör
 • 2 mskpistaschnötter- hackade

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 225°. Välj en passande form, 20–22 cm i diameter, gärna i gjutjärn, eller en glasform. Används en glasform måste sockret först smältas i en stekpanna innan det hälls i den smorda glasformen.

 2. Frukten ska vara fast i köttet och frisk i smaken, absolut inte övermogen. Skölj frukten väl. Halvera och kärna ut persikor eller plommon.

 3. Blanda strösocker, muscovadosocker och vatten i stekpannan. Låt koka upp och sjud sedan i ca 2 min.  Rör ner smöret.

 4. Strö pistaschnötter i botten på formen med karamellen. Lägg frukten tätt, med den rundade sidan ner, i formen. Stick in bitar av frukt där det blir större håligheter.

 5. Om frysta smördegsplattor används måste de läggas ihop och kavlas ut till en rundel, ca 25 cm i diameter. Används kyld smördeg kan den rullas ut direkt överformen. Skär med en pizzaskärare runt kanten. Gör små hål eller snitt med en kniv i degen.

 6. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 45 min. Lägg över ett bakplåtspapper om degen ser ut att få för mycket färg. Låt pajen stå i 2-3 min. Lägg på ett fat, något större än formen, och vänd snabbt runt formen så att degen kommer ner och frukten vänds u

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: