Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tarte tatin med örtfrästa tomater

Den uppochnervända pajen är en fransk klassiker. Här är en matig variant med tomater, men också förenklad eftersom färdigköpt smördeg används.

Tarte tatin med örtfrästa tomater
Tarte tatin med örtfrästa tomater
Tarte tatin med örtfrästa tomater
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 300 gkörsbärstomater
  • 50 gsmör
  • 2 mskolivolja
  • 3vitlöksklyftor- hackade
  • 2 tskchili- hackad
  • 1 mskrörsocker
  • 2 msktimjanblad- repade
  • salt
  • 1 rullesmördeg- kyld (250 g)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna tvärsöver.

  2. Smält smöret i en stekpanna med ugnsfast handtag, tillsätt olivoljan. Blanda i tomater, vitlök och chili. Fräs några minuter tills tomaterna mjuknat. Blanda i socker och timjan och fräs runt någon minut så att sockret löser sig. Krydda med salt.

  3. Låt svalna något så att degen går att lägga på.

  4. Lägg degen över tomaterna, som ett lock. Vik och pressa ner kanterna ordentligt.

  5. Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Ta ut och låt vila en stund. Lägg en tallrik över pannan och stjälp upp.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Leva & Bo.