Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Blanda. Mixa vetemjöl, socker och bitar av smöret till smulor i matberedarens skål med kniven monterad. Tillsätt äggulorna och arbeta ihop till en degboll. Slå in bollen i plastfolie och lägg i kylen 30 minuter.
Dela. Skala och dela äpplena. Kärna ur halvorna med ett kuljärn eller tesked. Smöra formarna tjockt med mjukt smör och strö ner i 1 1/2 msk
Lägg i form. Lägg ner äppelklyftorna med den kupiga sidan nedåt i formarna. Ställ in i ugn, 200 grader, cirka 15 minuter tills äpplena är mjuka. Ta ut formarna ur ugnen.
Täck. Mjöla smördegen och kavla ut till en tunn platta, 3 mm tjock. Sporra kaffefatsstora rundlar av smördegen och lägg över äpplena och tryck ner degen på insidan av kanterna. Sätt i mitten av ugnen och grädda, cirka 10 minuter.
Koka. Skär äpplen och lägg i en kastrull. Tillsätt socker, mynta och vatten, koka tills äpplena är mjuka. Red av med potatismjölet utrört i vattnet. Häll upp och låt svalna.
Vänd. Ta ut formarna och låt svalna 5 minuter. Lossa runt kanten på formarna med en tunn kniv. Vänd upp på assietter. Servera med äppelkompott och vispad grädde.
Recept från Mitt kök