Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tarte tatin med äppelkompott

Tarte tatin med äppelkompott
Tarte tatin med äppelkompott
Tarte tatin med äppelkompott
Thomas Carlen

Smördeg

  • 2,5 dlvetemjöl
  • 2 mskströsocker
  • 100 gsmör
  • 2äggulor
  • 2äpplen
  • 50 gsmör
  • 1 dlströsocker- ca

Kompott

  • 2äpplen
  • 0,5 dlströsocker
  • 2 tskmynta- hackad
  • 2 dlvatten
  • 0,5 mskpotatismjöl- + 1 msk vatten

Servera med

  • grädde- vispad

Gör så här

  1. Blanda. Mixa vetemjöl, socker och bitar av smöret till smulor i matberedarens skål med kniven monterad. Tillsätt äggulorna och arbeta ihop till en degboll. Slå in bollen i plastfolie och lägg i kylen 30 minuter.

  2. Dela. Skala och dela äpplena. Kärna ur halvorna med ett kuljärn eller tesked. Smöra formarna tjockt med mjukt smör och strö ner i 1 1/2 msk

  3. Lägg i form. Lägg ner äppelklyftorna med den kupiga sidan nedåt i formarna. Ställ in i ugn, 200 grader, cirka 15 minuter tills äpplena är mjuka. Ta ut formarna ur ugnen.

  4. Täck. Mjöla smördegen och kavla ut till en tunn platta, 3 mm tjock. Sporra kaffefatsstora rundlar av smördegen och lägg över äpplena och tryck ner degen på insidan av kanterna. Sätt i mitten av ugnen och grädda, cirka 10 minuter.

  5. Koka. Skär äpplen och lägg i en kastrull. Tillsätt socker, mynta och vatten, koka tills äpplena är mjuka. Red av med potatismjölet utrört i vattnet. Häll upp och låt svalna.

  6. Vänd. Ta ut formarna och låt svalna 5 minuter. Lossa runt kanten på formarna med en tunn kniv. Vänd upp på assietter. Servera med äppelkompott och vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök