Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Tarte tatin med äpple används en ugnssäker panna, gärna i gjutjärn. Vår var 24 cm i diameter vid provlagningen.
Sätt ugnen på 200°. Skala, kärna ur och halvera äpplena. Skär dem i mindre klyftor. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Smält de båda sockersorterna, citronsaft, vaniljstång och -frön i en gjutjärnspanna till en ljusbrun karamell. Lägg i äppelklyftorna och låt dem steka i karamellen ca 2 min. Klicka i smöret och låt småkoka ca 2 min. Ta av från värmen.
Lägg smördegen över äpplena och klipp bort överflödig deg. Tryck ner degen innanför kanten och nagga några hål.
Sätt in pannan mitt i ugnen och grädda ca 20 min.
Låt svalna. Skär med en kniv runt kanterna och stjälp upp kakan på ett fat. Servera med vaniljglass eller grädde.