Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tarte med björnbär och vit choklad

En ljuvlig söt och vacker paj fylld med vit choklad- och björnbärsganache.

Tarte med björnbär och vit chokladTarte med björnbär och vit chokladTarte med björnbär och vit choklad
Denna vackert lila tarte får sin ljuvliga färg av björnbär. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 2,25 dlvetemjöl
  • 1 mskströsocker
  • 1 krmsalt
  • 1,5 mskvatten- iskallt

Pensling

  • ägg

Fyllning

  • 225 gvit choklad
  • 0,25 tsksalt
  • 100 gbjörnbär- färska eller frysta
  • 1 dlvispgrädde
  • 0,5 tskvaniljpulver- äkta

Garnering

  • björnbär
  • sockerpärlor
  • ätbara blommor
  • hasselnötter

Gör så här

  1. Mixa ihop smör, mjöl, socker och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen på en mjölad arbetsbänk till en ca 3 mm tjock platta. Lyft över den i en pajform, ca 10 x 30 cm (eller en rund form, 20 cm i diameter). Forma degen efter formens kanter. Skär bort överbliven deg och nagga bottnen med en gaffel. Ställ in pajskalet i frysen i ca 20 min. Sätt ugnen på 200°. 

  2. Pensla pajskalet med lätt uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kallna.

  3. Fyllning: Finhacka chokladen. Lägg den i en skål tillsammans med salt.

  4. Lägg björnbären i en kastrull och häll på grädden. Värm på medelvärme. Krossa björnbären försiktigt med en trägaffel under tiden. Ta kastrullen från plattan när blandningen börjar bubbla i kanterna.

  5. Sila ner björnbärsgrädden över chokladen och rör tills chokladen har smält.  Värm bladningen i mikron i ca 10 sek om inte chokladen smälter helt.

  6. Häll fyllningen i pajskalet. Ställ in i kylen i ca 2 tim.

  7. Garnera tarten med björnbär, sockerpärlor, ätbara blommor och hasselnötter.

Vad tyckte du om receptet?