Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tarte au citron meringuée

Citronmarängpaj – en populär favorit bland de franska bakverken! Häll en citronfyllning i pajskalet och bred på en maräng. Om man vill kan man bränna av marängen med en gasolbrännare för att få en gräddad yta.

Tarte au citron meringuée
Tarte au citron meringuée
Tarte au citron meringuée
Foto: Joel Wåreus

Pajbotten

  • 125 gsmör- mjukt
  • 1 dlflorsocker
  • 3 dlvetemjöl
  • 1äggula

Fyllning

  • 1,5 dlcitronjuice- färskpressad
  • 2 dlströsocker
  • 2 dlvatten
  • 30 gmajsstärkelse (Maizena)
  • 2äggulor
  • 50 gsmör- mjukt

Marängtäcke

  • 4äggvitor
  • 1 dlvatten
  • 2,5 dlströsocker

Gör så här

  1. Pajbotten: Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och lägg den i en plastpåse i kylen i minst 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 175 grader.

  3. Kavla ut och fodra en pajform med raka kanter, cirka 22–24 centimeter i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga botten med en gaffel.

  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

  5. Fyllning: Koka upp citronjuicen, sockret och hälften av vattnet.

  6. Rör ihop majsstärkelse och äggulorna med resterande mängd vatten.

  7. Rör ner den varma citronblandningen i äggulorna och vispa kraftigt. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills krämen börjar tjockna.

  8. Häll upp krämen i en bunke och tillsätt lite i taget av smöret och rör till en jämn kräm.

  9. Sätt plastfolie på bunken och låt krämen svalna.

  10. Bred ut krämen i pajskalen. Sätt in pajen i frysen under tiden du gör marängen, så att krämen hinner sätta sig.

  11. Marängtäcke: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke eller i en hushållsmaskin.

  12. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen svalnat till 110 grader, vispa upp äggvitan i hushållsmaskinen eller med en elvisp.

  13. Häll under vispning i sockerlagen i en fin stråle, vispa i ett par minuter. Sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat.

  14. Bred marängen över citronkrämen. Bränn marängen med en gasolbrännare.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök