Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Citronmarängpaj – en populär favorit bland de franska bakverken! Häll en citronfyllning i pajskalet och bred på en maräng. Om man vill kan man bränna av marängen med en gasolbrännare för att få en gräddad yta.
Pajbotten: Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och lägg den i en plastpåse i kylen i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut och fodra en pajform med raka kanter, cirka 22–24 centimeter i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga botten med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
Fyllning: Koka upp citronjuicen, sockret och hälften av vattnet.
Rör ihop majsstärkelse och äggulorna med resterande mängd vatten.
Rör ner den varma citronblandningen i äggulorna och vispa kraftigt. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills krämen börjar tjockna.
Häll upp krämen i en bunke och tillsätt lite i taget av smöret och rör till en jämn kräm.
Sätt plastfolie på bunken och låt krämen svalna.
Bred ut krämen i pajskalen. Sätt in pajen i frysen under tiden du gör marängen, så att krämen hinner sätta sig.
Marängtäcke: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke eller i en hushållsmaskin.
Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen svalnat till 110 grader, vispa upp äggvitan i hushållsmaskinen eller med en elvisp.
Häll under vispning i sockerlagen i en fin stråle, vispa i ett par minuter. Sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat.
Bred marängen över citronkrämen. Bränn marängen med en gasolbrännare.
Recept från Mitt kök